Mindretalsparti må forlade regeringen i Slesvig-Holsten
Lars Harms, Flemming Meyer og Jette Waldinger-Thiering fra SSW har fortsat sæde i landdagen i Kiel, selv om partiet er gået markant tilbage.
Søndagens valg til landdagen i Kiel i Slesvig-Holsten betød et nederlag for koalitionen mellem det socialdemokratiske SPD, De Grønne og mindretalspartiet Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW). Dermed står det klart, at SSW må forlade regeringen.
Men selv om SSW er gået markant tilbage fra 4,6 procent af stemmerne ved valget i 2012 til 3,3 procent af stemmerne denne gang, stod det mandag morgen klart, at SSW kan fastholde sine tre mandater. De tre valgte er Lars Harms, Flemming Meyer og Jette Waldinger-Thiering.
”Det er i orden. Selv om vi gik tilbage, så er det stadig et af de bedste valgresultater i partiets historie, og vi ser ud til at beholde vores tre mandater”, siger SSWs spidskandidat, Lars Harms, til Flensborg Avis. Han og SSW skal formentlig nu til at forberede sig på en ny periode som oppositionsparti, efter at SSW i den foregående valgperiode har siddet i regering for første gang.
Flemming Meyer siger i en kommentar til TV SYD:
”Vi vidste jo godt, at det er svært at være det mindste parti i en regeringskoalition – men alligevel havde jeg ikke regnet med, at det kunne gå så galt”.
Flensborg Avis skriver i en leder om valgresultatet:
”SSW har leveret en flot valgindsats ikke mindst med langt større synlighed også i Holsten. Men den højere synlighed har ikke givet pote. At partiets top med Harms i spidsen kun kan være skuffet på sådan en valgaften, ville være mærkeligt andet”.
Daniel Günter fra det kristeligt-konservative CDU ser ud til at blive ny ministerpræsident i Slesvig-Holsten. Han har tidligere givet udtryk for, at der kan blive tale om en ny såkaldt Jamaica-koalition i Slesvig-Holsten, opkaldt efter farverne på de tre partier, der skal deles om magten, som samtidig er farverne i Jamaicas flag: CDU (sort), det liberale parti (gul) og De Grønne (grøn).
En anden mulighed er en såkaldt Trafiklys-koalition, der består af SPD (rød), De Grønne (grøn) og FDP (gul).
CDU blev største parti med 32 procent af stemmerne. Alternative für Deutschland (AfD) kom i landdagen for første gang med 5,9 procent af stemmerne.