Tilbage til nyhedsliste

Ny almanak sætter fokus på frivillighed

6. december 2024

I sin 32. udgave undersøger Sønderjysk Almanak, hvordan frivilligheden har det i Danmark og i grænselandet.

Sønderjysk Almanak 2025 kan købes i udvalgte sønderjyske boghandler.

Sønderjysk Almanak 2025 kan købes i udvalgte sønderjyske boghandler.

Foto: Bogforside

Af Alexander Leicht Rygaard 

Foreningslivet og frivilligheden i Danmark og grænselandet har det egentlig meget godt.  

Sådan lyder det i Sønderjysk Almanak 2025, der netop udkommet med ’frivillighed’ som årets tema. 

”De unge under 30 og de ældre over 60 er meget aktive, og det er rigtig godt. Kodeordet er begejstring. De er meget begejstret over det arbejde, de laver, og de kan mærke, at de gør en forskel”, siger redaktør Britta Slot Johnsen. 

”Men mellemgenerationen mangler. De har ikke samme tid og prioritering som tidligere, og det er en udfordring, mange foreninger bakser med”, tilføjer hun.   

Britta Slot Johnsen henviser til en artikel i den nye almanak, som Bjarne Ibsen, professor emeritus ved Syddansk Universitet, har skrevet.  

”Artiklen giver temaet et forskningsmæssigt grundlag, og det er interessant at læse, at det faktisk går meget godt i mange foreninger. For det er tit det modsatte, man hører”, siger Britta Slot Johnsen.  

I almanakken er der også portrætinterviews, der går i dybden med, hvad der får folk til at blive frivillige. Der er også et portræt af landsbyen Skrave, der er gået i en ny retning for at sikre fremtiden for foreningslivet i byen. 

”I Skrave har man lavet en hovedbestyrelse, der dækker alle foreningsaktiviteter. Det betyder, at der ikke skal findes en kasserer og sekretær til alle foreninger, men at fokusset i stedet kan være på indholdet”, siger Britta Slot Johnsen. 

”Det er i det hele taget et meget inspirerende sted, hvor der også bor mange unge nytilflyttede. Jeg tror, at mange mindre foreninger kan lære noget af den måde, de gør tingene på i Skrave”, tilføjer hun.  

Britta Slot Johnsen fremhæver, at Sønderjysk Almanak desuden er resultatet af frivilligt arbejde. Ingen af almanakkens skribenter får penge for deres arbejde, inklusive redaktøren.  

”Vi er alle glade for at bidrage til et stykke sønderjysk kulturhistorie. Jeg blev redaktør for seks år siden, og det har været rigtig sjovt i alle årene. Men vi kæmper også med, at gennemsnitsalderen er over 60”, siger Britta Slot Johnsen, der også har været aktiv i flere forskellige foreningers bestyrelser. 

”Det har givet mig meget, og jeg har mødt mange mennesker. Men noget er forandret. Ingen af mine børn er gået ind i bestyrelsesarbejde. Det er min opfattelse, at den hverdag, som mange børnefamilier har i dag, er mere presset end tidligere”, siger hun.  

Sønderjysk Almanak 2025 udgives af Sønderjydsk Skoleforening og kan købes i en række sønderjyske boghandler. Bogen er på 224 sider og indeholder også klassiske almanakelementer såsom en oversigt over dagenes navne, en astronomisk kalender og en tabel over højvandstider ved Vestkysten. Man kan også finde adresser og telefonnumre på en lang række sønderjyske og sydslesvigske foreninger. 

Udover et tema om frivillighed rummer almanakken en artikel af forfatter Linda Lassen, der har skrevet om, hvordan hun oplevede at flytte til Sønderjylland i en sen alder. René Rasmussen og Lennart Madsen fra Museum Sønderjylland har også bidraget med historiske artikler, mens tv-kendissen Søren Ryge Petersen har skrevet om det omskiftelige tidevand.  

Som årets forsidefoto er valgt Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole, der er den ældste efterskole i Danmark. Oprettelsen af Skibelund var et vigtigt led i den nationale identitetskamp mellem Danmark og Tyskland. Skolen blev grundlagt som et skolehjem i 1874 for børn af dansksindede forældre syd for Kongeåen, der som bekendt udgjorde grænsen til Tyskland i perioden 1864 til 1920.