Tilbage til nyhedsliste

Ny dokumentar om magtskiftet i Sønderjylland efter 1945

2. maj 2018

I aften klokken 20.00 på DR K vises dokumentaren ”Magtskifte i straffelejren – opgøret i Sønderjylland”. Her fortæller en række vidner fra det tyske mindretal om et sjældent kapitel i historien om Danmarks befrielse efter Anden Verdenskrig. Omkring 3500 mænd fra det tyske mindretal i Sønderjylland blev efter befrielsen afhentet og indsat i Frøslevlejren, fordi de havde sympatiseret og samarbejdet med den tyske besættelsesmagt.

I dokumentaren vises der en række optagelser lavet af det tyske mindretal selv – optagelser som ikke tidligere har været vist. Blandt andre følges brødrene Christian og Thomas Kier. Deres familie tilhørte det tyske mindretal i Sønderjylland, og da besættelsesmagten havde overgivet sig, blev Christian og hans far indsat i Frøslevlejren, der efter 5. maj 1945 blev omdøbt til Fårhuslejren. Disse begivenheder husker Thomas Kier, der i dag er 85 år.

”Min mor og far vidste godt, at det var et spørgsmål om tid, før min far ville blive hentet. Min mors bror var allerede blevet taget, og den 10. maj væltede det ind med frihedskæmpere og en politimand. Min mor tog min bror Harro og mig ved hånden og gik ud på gårdspladsen, hvor der blev læst navne op på dem, der skulle pakke deres ting og komme med. Deriblandt min far og min bror Christian”, siger Thomas Kier til Kristeligt Dagblad.

Hans far havde været aktiv i det tyske hjemmeværn, Zeitfreiwilligkorps, og broderen i det tyske spejderforbund Jungenschaft. Thomas Kier var også selv medlem af det tyske spejderforbund, men blev ikke hentet på grund af sin unge alder, fortæller han til Kristeligt Dagblad.

”Jeg følte jo ikke dengang, at det var nazistisk at være med i Jungenschaft. Jeg var jo tysker, og så færdig. Vi har aldrig haft de store politiske diskussioner derhjemme”, siger Thomas Kier til Kristeligt Dagblad. Han har forståelse for, at tyskerne var upopulære i Sønderjylland i perioden efter krigens afslutning.

”Jeg kan også godt forstå, at danskerne var fortørnede efter krigen og ville hævne alle de uhyrligheder, der var sket i koncentrationslejrene”, siger Thomas Kier til Kristeligt Dagblad. Hans bror sagde efterfølgende, at det måske endda var godt, at hans far og ham blev interneret, da hadet til tyskerne var så stort, at der havde været risiko for, at nogle ville have begået selvtægt.

Dog mener Thomas Kier, at stridighederne ikke finder sted i det sønderjyske i dag.

”Toget er kørt, og jeg synes ikke, at der er et alvorligt nationalt problem tilbage i Sønderjylland og Sydslesvig”, siger Thomas Kier til Kristeligt Dagblad.

Dokumentaren vises på DR K i aften klokken 20.00, den 6. maj klokken 16.45 og den 9. maj klokken 18.00.

Se programmet på DRKs hjemmeside.