Ny medieaftale har fokus på dansk sprog og kultur
Dansk sprog, kultur og folkeoplysning står i fokus i den nye medieaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti har indgået i nat. Der skal også oplyses om mindretallene i grænselandet, står der i aftalen.
Kulturminister Mette Bock (LA) glæder sig over den nye aftale, der gælder for årene 2019-2023, og bl.a. skal sikre danskerne adgang til ”indhold præget af dansk sprog, kultur og samfundsbaggrund”, som det står i aftaleteksten.
”Jeg er glad for, at vi nu – efter et langt og grundigt forhandlingsforløb – står med en stærk aftale, der sikrer bedre balance mellem de statslige og private medier, mellem de landsdækkende og de regionale/lokale medier, mellem trykte og digitale medier samt mellem ældres og unges adgang til medier”, siger Mette Bock og beskriver aftalens fokus på kultur med henblik på DR’s fremtidige rolle:
”DR skal i fremtiden være en kulturinstitution og ikke en bred mediemastodont, som tilfældet er i dag.”
Den nye aftale betyder bl.a., at den økonomiske ramme for DR, der er langt den største aftager af de godt 4,4 mia. licenskroner, beskæres med 20 procent, svarende til 773 mio. kr. over fem år. Desuden reduceres DR’s flow-tv-kanaler fra seks til maksimalt fire.
Ifølge aftalen skal DR fremover ikke konkurrere med private aktører, medmindre det tjener et public service-formål. Dog skal DR fortsat udsende bl.a. dansk drama og dansk musik samt have fokus på dansk idræt. Desuden står der i aftaleteksten, at DR fremover ”skal dække mindretal i grænselandet”. Og DR skal generelt fokusere mere på ”nyheder og aktualitet, kunst og kultur, historieformidling, børn og unge, uddannelse og læring, den kristne kulturarv, natur samt den regionale dækning”.
En ny radiokanal og en ny tv-kanal, der sendes i udbud, skal endvidere understøtte medieaftalens fokus på kultur.
”Danskerne får en ny radiokanal med fokus på kultur og klassisk musik og en ny tv-kanal med fokus på kultur og folkeoplysning”, siger Mette Bock.
Aftalen betyder også, at Public Service-puljen, der yder støtte til ikke-licensfinansierede programforetagender, øges fra 35 mio. kr. årligt til 101 mio. kr. årligt og at licensen bliver afskaffet.
Læs hele aftalen på Kulturministeriets hjemmeside.