Ny påsketradition er kommet til Danmark fra syd
Påskesøndagsmorgen nærmer sig, og danske børn vil løbe ud i haver og parker og lede efter de påskeæg, som påskeharen har lagt mellem buske og træer.
Påskeæggejagt er en tradition, der har slået rod i Danmark i de senere år, og traditionen kommer sydfra, fortæller Inge Adriansen, der er dansk kulturhistoriker, forfatter og tidligere museumsinspektør for Museum Sønderjylland på Sønderborg Slot.
”Traditionen med at gemme påskeæg, som børnene går ud og finder i haven påskemorgen, er kulturhistorisk et nyt fænomen, som har spredt sig fra Tyskland og det øvrige Centraleuropa. Tilbage i 1990erne kendte man det ikke uden for Sønderjylland, men nu ser man det mange steder rundt omkring i Danmark”, siger Inge Adriansen.
Ifølge traditionen er det påskeharen, der har lagt påskeæggene i små reder ude i haven. Derfor sælges påskeæg ofte sammen med en rede lavet af bast i lande som Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig fortæller Inge Adriansen. Hun kan huske, at hun for nogle år siden var inde i chokoladebutik i København for at købe påskeæg. Ekspedienten var ærgerlig over, at der var lagt en rede ned ved hvert påskeæg og forstod ikke, hvad det skulle gøre godt for.
”Det ville være utænkeligt i dag. Nu kender de fleste til denne centraleuropæiske skik”, siger Inge Adriansen og fortsætter.
”Vi danskere har altid været meget villige til at tage nye ting til os: Halloween og fejringen af Valentine’s Day har vi fået fra USA. De traditioner, der knytter sig til de kirkelige højtider, har vi oftest fået fra Tyskland. Påskeæggejagt knytter an til både det kommercielle og til kirken”, siger Inge Adriansen. Ægget er et førkristent frugtbarhedssymbol, som den kristne kirke har taget til sig.
Inge Adriansen henviser også til, at man i mange byer i Slesvig-Holsten hænger påskeæg op i byens træer og buske. Denne skik er ikke så udbredt i Danmark, men ses dog flere steder. Blandt andet i feriebyen Blokhus, hvor der kommer mange tyske turister
Ifølge Inge Adriansen er påskeæggejagten kommet til Danmark for at blive.
”Det drejer sig jo om at få skabt nogle gode fortællinger. Historien om påskeharen, der har gemt æg, bliver stående i børns erindring på en helt anden måden, end hvis børnene bare fik serveret påskeægget på en tallerken”, siger Inge Adriansen.