Ny præsident for Europas mindretal
Loránt Vincze, der tilhører det ungarske mindretal i Rumænien, sikrede sig med 89 ud af 176 stemmer en kneben sejr ved præsidentvalget i den europæiske mindretalsorganisation, Federal Union of European Nationalities (FUEN). Det skete i weekenden under FUENs kongres i Wroclav, Polen.
FUENs præsidium havde ellers bakket op om Loránt Vinczes modkandidat, sydslesvigeren Dieter Paul Küssner, der er tidligere formand for Sydslesvigsk Forening (SSF). Valget af den nye præsident kom da også som en overraskelse for mange i FUEN, der står stærkt i det dansk-tyske grænseland og modtager en stor del af sin støtte fra Danmark og Tyskland.
Loránt Vincze er FUENs 16. præsident og den første, der kommer fra Centraløsteuropa. Over for Der Nordschleswiger forsikrer den nye præsident, at det dansk-tyske grænseland stadig spiller en central rolle.
”Flensborg vil fortsat være et af centrene for FUEN, for her bliver det tydeligt, hvad samarbejdet mellem mindretal og flertal kan betyde”, siger Loránt Vincze til avisen.
Den nye præsident understreger dog, at FUEN skal fokusere på hele Europa, og han vil derfor arbejde for øget samarbejde mellem foreningens medlemsorganisationer.
”Det bliver forventet af os, at vi også repræsenterer mindretallene i regioner, hvor der er spændinger”, siger han.
Efter mindretalskongressen sidste weekend er det danske og det tyske mindretal stadig stærkt repræsenteret i FUENs præsidium. Nu kommer tre ud af præsidiets otte medlemmer fra det dansk-tyske grænseland. I forrige valgperiode var det to. Sammen med Dieter Paul Küssner, der blev genvalgt som en af foreningens seks vicepræsidenter, blev også Gösta Toft, der tilhører det tyske mindretal i Danmark, valgt som vicepræsident. Derudover har Britta Tästensen, ligeledes fra det tyske mindretal, plads i præsidiet. Hun er præsident for FUENs ungdomsorganisation YEN,
Valgperioden er på tre år, og næste præsidentvalg bliver således afholdt i 2019.
FUEN, der er paraplyorganisation for Europas foreninger for nationale mindretal og befolkningsgrupper, repræsenterer de europæiske mindretals interesser på regionalt, nationalt og europæisk plan. Ifølge FUEN er der over 300 mindretal i Europa. FUEN blev grundlagt i 1949 og har 90 medlemsforeninger i 33 lande.