Tilbage til nyhedsliste

Nye børnebøger om det danske mindretal er populære

21. marts 2018

Tre nye børnebøger om det danske mindretal i Sydslesvig handler om, hvad mindretalsidentitet betyder for børn. Bøgerne har allerede kort tid efter udgivelsen vakt opsigt og er blevet præsenteret i et indslag på DR Nyheder.  

Bøgerne har rod i det danske samfund i Sydslesvig, men har bud til børn både nord og syd for grænsen. Bøgernes omdrejningspunkt er rødder, og om det er muligt at have rødder i flere kulturer, siger Tove Krebs Lange til DR Nyheder.

”Der er rigtig mange paralleller til mindretalsspørgsmålet, som vi også ser i Danmark, eksempelvis i ghettoer. Der er jo rigtig mange mindretal rundt om i Danmark”, siger forfatter og illustrator Tove Krebs Lange til DR Nyheder.

Den første af bøgerne Betyder det noget? er målrettet børn og har ifølge forfatteren det formål at give et overordnet billede af det danske mindretal. Men det har også en større fortælling, siger hun til DR Nyheder.

For hende var det vigtigste at sætte ord på nogle af de følelser, der opstår, når man er midt imellem kulturer. Inspirationen til den fortælling fandt hun i grænselandet, hvor hun også selv kommer fra.

Hovedpersonen i Betyder det noget? er den 11-årig pige ved navn Klara, der har en tysk mor og en dansk far. Gennem Klaras familie og historie fortælles den sydslesvigske historie, og forhold som sprog, opdragelse og venskaber beskrives. Det er samtidig den store historie siden 1864, der er fortalt i små tekster.

Den anden bog Midtimellem er skrevet af Carsten Flink og illustreret af Ursula Seeberg. Den handler om en lille hanekylling, der trækkes i alle retninger af ørnen, der bestemmer i luften, og løven, der bestemmer på jorden. Begge kræver de, at hanekyllingen bliver deres undersåt. Bogen er egnet til børn i 3-års alderen.

Den tredje bog Silja min Silja, er skrevet af Inge Duelund Nielsen og illustreret af Birde Poulsen. Den handler om en pige og hendes dukke Silja, som må flygte med sin familie, da krigen er kommet til deres dal. Bogen egner sig til børn i 4-årsalderen.

Bøgerne skal bruges til undervisning i Danmark, og er gratis. De er dog ikke nødvendigvis knyttet til en læring om det danske mindretal i Sydslesvig, men kan også bruges til andre minoritetsspørgsmål, mener forfatteren.

Alle tre bøger er udgivet af Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, Dansk Skoleforening for Sydslesvig og Jaruplund Højskole med støtte fra Folketingets Sydslesvigudvalg. De kan lånes på biblioteket, og som hele klassesæt på Centre for Undervisningsmidler i Danmark, hvor der vil være vedlagt undervisningsmateriale.

Se indslaget fra DR Nyheder her.