Reformationen kom først til grænselandet
Når Reformationsjubilæet 2017 skal fejres officielt pinsedag til næste år, vil det foregå i Haderslev Domkirke med dronning Margrethe som hædersgæst.
At den officielle fejring kommer til at foregå i Haderslev er ikke tilfældigt. Haderslev, der også kaldes ”Nordens Wittenberg”, er nemlig stedet, hvor Reformationen blev indført fra 1526, hvilket er ti år tidligere end i det daværende dansk-norske kongerige.
Biskop Marianne Christiansen, Haderslev Stift, fortæller i et stort interview i det seneste nummer af Grænsen om arven efter Luther, både når det gælder hende selv personligt, det danske samfund og det dansk-tyske kirkelige samarbejde.
Hun fremhæver bl.a., at der er ansat tre tyske præster til at betjene det tyske mindretal i Haderslev og Ribe Stifter, ligesom hun nævner det tætte samarbejde med Nordkirche (Evangelisch-Lutherrische Kirche in Norddeutschland). Ved åbningen af reformationsjubilæet i oktober i Kiel, der er hovedstad i Slesvig-Holsten, var hun inviteret til at prædike ved festgudstjenesten.
”Især for ældre danskere repræsenterer Kiel, der jo engang var et dynamisk centrum i det danske rige, stadigvæk det tabte Holsten. Jeg synes, det var et skønt tegn, at man i Kiel inviterede mig som dansk biskop, og at reformationsjubilæet kan bruges til dansk-tysk fejring af alt det, vi har til fælles. Eftersom der er et dansk mindretal i Kiel, blev der talt både dansk og tysk under gudstjenesten”, siger Marianne Christiansen.
Christa Hansen, der er tysk præst i Haderslev, er også interviewet i seneste nummer af Grænsen, og hæfter sig ved, at kirken bør være en vigtig samfundsfaktor.
”Af historiske grunde står kirkerne i Tyskland, hvad det angår, meget stærkere end i Danmark. Man kan sige, at de på den måde løfter den lutherske arv bedre ind i nutiden, end vi formår i Danmark”, siger hun.
Læs stort interview med Biskop i Haderslev stift, Marianne Christiansen her