Regeringen omlægger grænsekontrollen
Grænsekontrollen mod Sverige ophæves, mens den omlægges og forlænges mod Tyskland. Det meddeler Justitsministeriet, der med omlægningen ved den dansk-tyske grænse vil gøre det lettere at være pendler.
Danmark har haft midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse siden den 4. januar 2016.
Foto: Flickr/News Öresund
I flere år har skiftende regeringer stået fast på vigtigheden af en grænsekontrol mod både Tyskland og Sverige.
Men nu er der ændringer på vej.
Grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse skal omlægges, så den bliver til mindst mulig gene for almindelige borgere. Og mod Sverige skal kontrollen helt ophøre.
Det har regeringen i dag meddelt EU-Kommissionen, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.
Ændringerne træder i kraft den 12. maj 2023 og betyder, at grænsekontrollen mod Tyskland forlænges til den 11. november 2023.
”Når regeringen opretholder grænsekontrollen mod Tyskland i en ny midlertidig periode, så er det fordi, vi finder det nødvendigt for at imødegå de trusler, Danmark står over for. Blandt andet har krigen i Ukraine medført, at den aktuelle sikkerhedssituation er usikker. Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig, og dertil kommer truslen fra fremmede staters efterretningstjenester og det aktuelle migrationspres i Europa,” udtaler justitsminister Peter Hummelgaard (S).
Ifølge Justitsministeriet skal den nye grænsekontrol i højere grad fokusere på at styrke indsatsen mod grænseoverskridende kriminalitet i grænseområderne frem for indrejsekontrol. Det er Rigspolitiets vurdering, at omlægningen af grænsekontrollen samlet set vil have en positiv effekt i forhold til bekæmpelse af den grænseoverskridende kriminalitet, der påvirker alle politikredse, skriver Justitsministeriet.
Forbundsdagsmedlem: Arbejdet bærer frugt
Stefan Seidler, medlem af den tyske forbundsdag for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), har længe arbejdet for at få grænsekontrollen afskaffet eller gjort mere tålelig for grænsependlerne. Han glæder sig i en pressemeddelelse over regeringens nye tiltag.
”Jeg er glad for, at vores arbejde bærer frugt. Den nu planlagte afvikling af barriererne ved grænsen er en ægte etapesejr”, udtaler han.
Det er dog stadig uvist, hvordan de nye planer vil blive gennemført i praksis, fremhæver Stefan Seidler.
”Vi i SSW vil blive ved med at have øjnene på bolden. For os står det fortsat klart, at den bedste løsning til effektiv bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet er et øget politisamarbejde mellem Danmark og Tyskland”, udtaler han.
Også den tyske ambassadør i København, Pascal Hector, har reageret positivt på regeringens nyhed om en ændring af grænsekontrollen mod Tyskland.
”Danke! Et stort og meget vigtigt skridt i den rigtige retning”, skriver han på det sociale medie Twitter og fremhæver, at ændringen vil forbedre livet for pendler, indbyggere og begge mindretal betydeligt.
Ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er den nye ændring af grænsekontrollen godt for danskernes sikkerhed og for den frie bevægelighed mellem Danmark og vores naboland.
”Det er en god dag for Danmark og vores naboer”, udtaler udenrigsministeren i Justitsministeriets pressemeddelelse og fortsætter:
”Ved at frigøre ressourcer til smart kontrol – bl.a. droner, nummerpladegenkendelse og baglandspatruljer – og investere i mere asfalt på grænsen, så trafikken kan afvikles smidigere, forbereder vi os også samtidig bedre til fremtiden. Både på en situation, hvor kontrollen på den dansk-tyske grænse helt kan afskaffes, som vi nu gør det til Sverige, og en situation, hvor sikkerhedsbilledet gør det nødvendigt på ny at intensivere den. Det er rettidig omhu”, siger udenrigsministeren videre.
Som udenrigsministeren nævner, er et af tiltagene at udvide det asfalterede kontrolområde ved grænseovergangen ved Frøslev. Tiltagene vil ikke i alle tilfælde hindre kødannelse i Tyskland, meddeler Justitsministeriet. Men man skønner, at de vil bidrage til en bedre trafikafvikling og vil dermed også komme pendlerne til gavn. Myndighederne vil desuden fortsætte overvejelserne om tiltag, der yderligere vil kunne smidiggøre grænsepassagen for pendlere.
”Det er en god og positiv nyhed, at man nu forsøger så vidt mulig at undgå at genere pendlerne i grænselandet. Grænsekontrollen er en hindring for udviklingen i grænseregionen både økonomisk og kulturelt. Derfor er det især glædeligt, at udenrigsministeren lægger op til, at kontrollen ved den dansk-tyske grænse på sigt helt kan afskaffes, som den nu bliver det ved grænsen mod Sverige”, siger Hanne Sundin, direktør i Grænseforeningen.
Danmark har haft midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse siden den 4. januar 2016.
Flere nyheder: