Tilbage til nyhedsliste

Slesvig-Holsten og Danmark samarbejder om 100-året for grænsen

16. august 2019

Friis Arne Petersen, Danmarks ambassadør i Tyskland, var onsdag inviteret til at deltage i et møde i Europaudvalget i landdagen i Kiel og fortælle om de danske forberedelser op til markeringen af 100-året for grænsedragningen mellem Tyskland og Danmark i 1920. Også slesvig-holstenske embedsmænd var inviteret for at fortælle om de tyske forberedelser, nemlig Utz Schliesky, der er direktør for landdagen i Kiel, og Dirk Schrödter, der er leder af statskancelliet. Formålet var at koordinere indsatsen fra slesvig-holstensk, tysk og dansk side.

Jette Waldinger-Thiering, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), der er det ene af i alt 11 medlemmer af Europaudvalget i Kiel, siger til Flensborg Avis:

”Danmark planlægger en lang række kulturelle events i Region Syddanmark, som skal koordineres med arrangementerne i Sydslesvig, så vi kan fejre og samtidig vise omverdenen, hvordan vi gik fra krig til fredelig sameksistens gennem en folkeafstemning.”

Landdagen i Kiel og statskancelliet har bevilget 650.000 euro til 60 projekter i Slesvig-Holsten. Ca. ti af disse projekter bliver gennemført i samarbejde med Danmark. Blandt andet er der i november 2020 planlagt et arrangement i samarbejde mellem Folketinget, den slesvig-holstenske landdag og den tyske Forbundsdag i Berlin.

”Landdagen vil specielt bruge markeringen af folkeafstemningen i 1920 til at formidle information om mindretallene i grænselandet og gøre opmærksom på, at beskyttelse af mindretal er forankret i den slesvig-holstenske forfatning samt vise den positive udvikling, som gør det dansk-tyske grænseland til en model for fremtiden”, siger landdagens direktør, Utz Schliesky, til dpa ifølge JydskeVestkysten.

Utz Schliesky og Dirk Schrödter er ledere af 2020-komitteen i landdagen i Kiel, som mødtes først gang i april 2018 for at planlægge Slesvig-Holstens deltagelse i markeringen af 100-året for grænsedragningen i 1920. Blandt de øvrige 22 medlemmer af 2020-komitteen er bl.a. Simone Lange, der er overborgmester i Flensborg, Jon Hardon Hansen, formand for Sydslesvigsk Forening (SSF), Hinrich Jürgensen, formand for Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), Dieter Paul Küssner, der er vicepræsident i mindretalsorganisationen FUEN og Tove Malloy, der er tidligere direktør i European Center for Minority Issues, ECMI, i Flensborg.