Tilbage til nyhedsliste

SSWs fritagelse for spærreklausul accepteres

4. maj 2017

Når der er valg til landdagen i Kiel i Slesvig-Holsten på søndag, vil de være bred accept af, at mindretalspartiet Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) er fritaget for den tyske spærregrænse på 5 procent.

Det skriver Flensborg Avis forud for søndagens valg, hvor det socialdemokratiske parti, SPD, som støttes af SSW, og det konservative parti, CDU, ifølge meningsmålingerne står meget lige.

Tidligere har CDU kritiseret, at SSW siden 1955 har været fritaget for spærregrænsen, og CDUs ungdomsafdeling, Junge Union (JU) har ført retssager ved forfatningsdomstolen i Slesvig om spørgsmålet. Men i dag er partierne kommet på andre tanker.

”Siden har vi flere gange stemt for de mindretalspolitiske forslag i finansloven, ligesom CDU har stemt for at tage mindretallenes ligestilling med i delstatsforfatningen og i skoleloven. Den potte er ude af verden. Det kan mindretallene stole på”, siger CDUs spidskandidat, Daniel Günther, til Flensborg Avis.

Junge Union siger til avisen, at de ”foreløbig” ikke vil klage. ”Men efter landdagsvalget kan der igen være frit slag”, siger Tobias Loose, JU.

Det liberale parti FDP ligger på linje med CDU, siger Heiner Garg til Flensborg Avis.

”Vi har i sin tid undervurderet den psykologiske virkning af nedskæringerne fra 100 til 85 procent. Siden har jeg været med til et kursskifte i FDP. Der er igen tvivl om, at SSW har fuldgyldige mandater”, siger Heiner Garg.

Med ”nedskæringer” henviser han til, at den slesvig-holstenske landdagsregering under ledelse af CDU i 2010 reducerede tilskuddet til de danske skoler, så man støttede de danske skoler med 85 procent af det beløb, som de tyske skoler blev støttet med. Dette udløste stærke reaktioner fra det danske mindretals side og førte til politisk indgriben fra forbundsregeringen i Berlin.

Lars Harms, der er ny spidskandidat for SSW, tror ikke hundrede procent på freden.

”FDP fremlægger fortsat forslag til finansloven, som ensidigt skærer i mindretalsorganisationer. Vi vil gerne tage partierne på ordet. Men vi må være velforberedte, hvis der unde andre flertalsforhold måske fremsættes nye angreb på ligestillingen”, siger Lars Harms til Flensborg Avis.

Selv om SSW er fritaget for den tyske spærreklausul på 5 procent, betyder det ikke, at det er ligegyldigt, hvor mange stemmer partiet får ved valget. Partiet skal opnå det antal stemmer, som et sæde i den slesvig-holstenske landdag ”koster”, når pladserne i parlamentet fordeles mellem partierne. Der vil typisk være tale om, at partiet skal have mindst 20.000 stemmer. 

I 2012 fik SSW 4,6 procent af stemmerne og tre mandater i Slesvig-Holsten og dertil en ministerpost. Det danske mindretals første minister, Anke Spoorendonk, har været justits-, kultur- og Europaminister. Hun fratræder ved søndagens valg efter 21 år i politik.