Sydslesvig skal opleves
Sydslesvig byder på et hav af oplevelser og seværdigheder, uanset om man skal en smuttur over grænsen, på ekskursion med en skoleklasse eller mangler inspiration til en ferie. Et nyt projekt skal nu gøre alt fra overnatningsmuligheder til konkrete arrangementer nemt tilgængeligt for besøgende fra Danmark.
I projektet Oplev Sydslesvig er man i gang med at udvikle en onlineportal, der skal samle både undervisningsrelaterede og fritidsrelaterede tilbud og dermed gøre det nemt at planlægge besøg i Sydslesvig for både skoleklasser og private. Det fortæller projektleder Katrine Hoop.
”I mindretallets organisationer får vi mange henvendelser fra danskere, der gerne vil besøge Sydslesvig. I dag er det dog meget tilfældigt, hvor henvendelserne ender. Der mangler en fælles koordinering, og det er så der, Oplev Sydslesvig kommer ind”, siger hun.
Om to år, når den nye onlineportal planmæssigt er færdigudviklet, kommer den til at indeholde en kalender, der samler både mindretals- og flertalsarrangementer, såsom kunstudstillinger, festivaler samt musik- og teaterforestillinger. Portalen skal også give oversigt over seværdigheder, museer, forlystelsesparker og andre faste oplevelsesmuligheder. Derudover skal informationerne være nemme at tilgå, så brugerne f.eks. kan søge på interesse, målgruppe eller steder, fortæller Katrine Hoop.
”Når folk kommer på besøg, ved de ofte ikke, at der foregår spændende ting lige i nærheden af dem. Det skal være meget nemmere for den almene, uindviede dansker at danne sig et overblik over Sydslesvig og hvad der sker lige nu”, siger Katrine Hoop.
Hun pointerer, at danskernes interesse for Sydslesvig er steget siden 2014, hvor 150 året for krigen i 1864 blev markeret. Som et arrangement, der nemt bliver overset af danskere, nævner hun vikingemarkedet i Valsbøll den 20. og 21. august, der fortæller en spændende historie om Sydslesvigs tilknytning til Norden.
Udover onlineportalen bliver der i projektet udviklet oplevelsespakker og aktiviteter om grænselandet, og der bliver etableret et guidekorps, der kan vise rundt i Sydslesvig.
Projektet gennemføres over en treårig periode i samarbejde mellem Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, Dansk Kirke i Sydslesvig, Dansk Sundhedstjeneste for Sydslesvig, Flensborg Avis, Friisk Foriining, Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger, Sydslesvigsk Forening, Sydslesvigsk Vælgerforening, Dansk Skoleforening for Sydslesvig og Grænseforeningen. Projektet støttes af Sydslesvigudvalgets projektmidler.