Tilbage til nyhedsliste

Sydslesvigere klarer sig godt i Danmark

13. juli 2016

Dimittender fra de danske gymnasier i Sydslesvig, der har bosat sig i Danmark, har lavere ledighed end både danske og internationale dimittender tre år efter studentereksamen eller endt uddannelse.

Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet Moos-Bjerre & Lange har udarbejdet for Sydslesvigsk Forening (SSF).

”Vi har lavet undersøgelsen for at påvise, at det danske mindretal i Sydslesvig ikke kun har en historisk og kulturel værdi. Den veluddannede arbejdskraft, der strømmer til Danmark, giver også en økonomisk mærværdi”, siger generalsekretær i SSF, Jens A. Christiansen, til Flensborg Avis.

Undersøgelsen viser, at de sydslesvigske dimittenders ledighed tre år efter studentereksamenen eller endt uddannelse ligger på 5,4 procent. Tilsvarende ligger de internationale dimittenders ledighed på samme tidspunkt på 6,3 procent, mens danske dimittender har en ledighed 7,1 procent.

Mellem 65 og 70 procent af studenterne fra Sydslesvig plejer at tage en uddannelse i Danmark fortæller Jens A. Christiansen til Flensborg Avis. Han understreger, at undersøgelsen synliggør, hvordan Sydslesvig udgør et rekrutteringsgrundlag for det danske arbejdsmarked.

”Afgangselever fra Sydslesvig har en tysk-dansk dobbeltkvalifikation i kraft af deres forståelse for tysk kultur, og man kan forvente, at de især får job i de brancher, hvor der er brug for en sådan kvalifikation (…). Det falder godt i hak med Danmarks Tyskland-strategi, som netop efterlyser sådanne kvalifikationer”, siger han til Flensborg Avis.

Undersøgelsen blev foretaget blandt de 455 sydslesvigske dimittender fra 2009-2013, der er bosat i Danmark. Sammenligningsgrundlaget er 23.000 udenlandske studerende og 500.000 danske dimittender.