Tilbage til nyhedsliste

Sydslesviglov gav grænsedebat

13. januar 2016

Der var bred opbakning fra alle partier, da den nye lov om sammensætningen af Sydslesvigudvalget tirsdag blev førstebehandlet i Folketinget. Ifølge lovforslaget skal der fremover være syv og ikke fem medlemmer af Sydslesvigudvalget, ligesom Sydslesvigudvalget hvert andet år vil udarbejde en redegørelse for at sætte fokus på det danske mindretal i Folketinget.

Under gårsdagens førstebehandling i folketingssalen kritiserede flere folketingspolitikere Martin Henriksen (DF) for hans indlæg i Flensborg Avis, hvor han har klandret SSW for at være kritiske over for den danske regerings beslutning om at indføre grænsekontrol.

Christian Madsen (S) indledte med at slå fast, at det er sundt og et tegn på et levende demokrati, at der finder en debat sted, men at han var uenig med Martin Henriksen, når han afkrævede SSW en bestemt holdning i grænsespørgsmålet.

”Det er grænsende til sindelagskontrol. Vi skal give tilskud for at understøtte danskheden i Sydslesvig. Ikke med henblik på at købe os til, at SSW skal mene det samme som os”, sagde Christian Madsen.

Christian Juhl, Enhedslisten, var på samme linje og mente ikke, at Martin Henriksen havde gjort sig særlig heldig bemærket ved at ville bestemme, hvordan mindretallet og især mindretallets parti skal forholde sig til danske politiske spørgsmål. Han mente snarere, at det var rimeligt at rose mindretallet for at tage stilling til grænsespørgsmålet, som de har tæt inde på livet.

”Er det virkelig sådan, at ordføreren mener, at man skal sige til mindretallet, at de skal være så loyale, at de altid følger den til enhver tid siddende regering i Danmark”, spurgte han.

Loyalitet eller ej

Martin Henriksen svarede hertil:

”Man kan godt have en forventning om, at når vi nu er i et folkeligt fællesskab med hinanden, så er vi også loyale over for hinanden, og så falder vi ikke hinanden i ryggen. Når det er sådan, at Danmark er udsat for massiv international kritik, og vi er enormt presset på grund af migrantkrisen, og der er internationale medier og organisationer, der er efter Danmark, samt masser af tyske politikere, så behøver man jo ikke som dansksindet parti i Sydslesvig at stille sig i spidsen for den kritik”.

Christian Juhl erklærede sig meget uenig.

”Hvis man skal snakke om loyalitet, så siger man sin ærlige mening til hinanden, hvis man er gode venner, og når mindretallet mener, at der kan være problemer med den måde, vi behandler grænsespørgsmålet på i Danmark, så mener jeg, at det faktisk er meget stor grad af loyalitet over for det at være dansk, at man siger sin mening. Tænk hvis de bare bukkede og sagde tak, ligesom under Enevælden og sagde, vi er nødt til at holde vores kæft her, for det er regeringen der bestemmer i Danmark”.

Benny Engelbrecht (S) spurgte herefter Martin Henriksen om Dansk Folkepartis opbakning til fremtidige bevillinger til Sydslesvig:

”Jeg skal bare være sikker på, at hr. Martin Henriksen har den holdning, at uanset hvilke synspunkter, der måtte blive luftet syd for grænsen af det danske mindretal, så kommer det ikke til at påvirke den bevilling, som det danske folketing bidrager med, herunder Dansk Folkepartis holdning i Sydslesvigudvalget".

Martin Henriksen svarede ikke direkte på spørgsmålet, men nøjedes med at sige:

”Der er ét klart krav, som man kan tillade sig at stille til SSW i forhold til økonomisk støtte, og det er, at de politisk arbejder for at varetage mindretallets interesser. Det krav har vi også fra Dansk Folkepartis side”.