Tilbage til nyhedsliste

Sydslesvigske elever skal mødes med unge danskere

28. oktober 2016

Det danske sprog er under pres i de danske skoler i Sydslesvig. Derfor vil Dansk Skoleforening for Sydslesvig nu arbejde på at systematisere møder mellem skoleelever fra Sydslesvig og Danmark.

Det siger skoledirektør Lars Kofoed-Jensen i et interview i Flensborg Avis torsdag, efter at der i en måneds tid har været ført en intensiv sprogdebat i avisens spalter. Sprogdebatten er udløst af, at Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger har meldt ud, at der skal tales mere dansk i sportsklubberne. Den konkrete anledning er, at en mor har klaget over, at der blev talt tysk på fodboldbanen i en dansk klub, hvor hendes søn trænede.

Skoledirektør Lars Kofoed-Jensen betegner i Flensborg Avis sprogindlæringen og pædagogikken på de danske skoler i Sydslesvig som ”moderne og helt i top”.

”Til gengæld bør vi i Skoleforeningen systematisere de alt for få og nærmest tilfældige møder mellem skoleelever fra Sydslesvig og fra Danmark. De behøver ikke altid vare en hel uge eller en weekend, men alle elever fra Sydslesvig bør have mulighed for det”, siger han.

Mette Bock, der er formand for Grænseforeningen, er begejstret for Lars Kofoed-Jensens udmelding, skriver hun i et læserbrev, der bringes i Flensborg Avis lørdag.

”Grænseforeningen er fuldstændig på linje med Lars Kofoed, og vi arbejder på daglig basis intenst for at skabe kontakter for både små og store”, skriver Mette Bock, der henviser til, at tusindvis af sydslesvigske børn har været på ferieophold i Danmark hver sommer lige siden 1919, og at der fortsat finder mange møder sted mellem sydslesvigske og danske unge.

”Vi har gennem de senere år også tilbudt udvekslinger uden for ferietiden, så sydslesvigske og danske børn bor hos hinanden i to uger. I alt 135 sydslesvigske børn var sidste år af sted, og i år er 143 sydslesvigske børn tilmeldt”, skriver Mette Bock, der understreger vigtigheden af et frugtbart samarbejde med Rejsekontoret i Flensborg. Hun understreger også betydningen af, at sydslesvigske unge kommer på dansk efterskole, hvilket et stigende antal unge fra Sydslesvig har været de senere år, bl.a. med Grænseforeningens medvirken.

”Et efterskoleophold på 40 uger er klart den bedste, men desværre også den dyreste måde for unge sydslesvigere at møde dansk sprog og kultur. Derfor vil Grænseforeningen i de kommende år forbedre støttemulighederne til efterskoleophold i Danmark”, skriver Mette Bock, der understreger, at tiltagene er til glæde for unge på begge sider af grænsen, fordi de unge får lejlighed til at knytte grænseoverskridende venskaber for livet.