Sydslesvigske unge besøger Christiansborg
Skal vi tro på det, medierne formidler? Hvorfor fylder flygtninge og grænsekontrol så meget i både danske og tyske medier? Hvorfor så massiv en dækning af den danske smykkelov, når andre lande har tilsvarende lovgivning? Og hvordan får det danske mindretal i Sydslesvig en bedre dækning?
Spørgsmålene var til debat, da 200 sydslesvigske gymnasieelever onsdag deltog i en konference om medier og fordomme i landstingssalen på Christiansborg. Det var Grænseforeningen, der stod bag det traditionsrige besøg af eleverne fra 13. årgang fra A.P. Møller Skolen i Slesvig og Duborg-Skolen i Flensborg.
I panelet sad en række repræsentanter for danske og tyske medier: Chefredaktør Jørgen Møllekær, Flensborg Avis, udlandsredaktør Kerrin Linde, Kristeligt Dagblad, ARD-journalist Marc-Christoph Wagner og journalist i Berlin, Troels Heeger, Berlingske. Desuden deltog elevrådsformændene for henholdsvis Duborg-Skolen og A.P. Møller Skolen, Finn Kjärsgaard og Laurentz Niklas Boysen. Grænseforeningens formand, Mette Bock, var ordstyrer.
Konferencen blev åbnet af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, der slog fast, at hun var glad for traditionen med besøget af de unge sydslesvigere på Christiansborg.
”Jeg bliver stolt og varm om hjertet over, at I findes. I er med til at gøre Danmark lidt større”, sagde Pia Kjærsgaard, der fandt det meget relevant at sætte fokus på medier.
”Det har været underligt at se, hvordan Danmark bliver skildret i de udenlandske medier i disse tider. For kort tid siden var det positive historier om Danmark som verdens lykkeligste folk. Nu fremstilles vi som de mest forhadte”, sagde Pia Kjærsgaard med henvisning til den seneste tids gengivelse af den danske asylpolitik og satiretegninger med nazistiske referencer af Lars Løkke Rasmussen i britiske aviser.
Kim Andersen, der er formand for Sydslesvigudvalget, pegede på, at han som ung læste ti aviser hver dag.
”I dag er det mere overskrifter og statements, der fylder i medierne. Det er farligt for den enkelte, og det er farligt for demokratiet”. Kim Andersen glædede sig over, at Flensborg Avis netop har modtaget syv millioner kroner fra Sydslesvigudvalget til at lave dansksprogede tv-udsendelser for.
”I Danmark ved vi meget lidt om det danske mindretal og meget lidt om det tyske samfund, og det er meget skidt”, sagde han.
Marc-Christoph Wagner, der har været ARD-korrespondent i Danmark i 12 år, hæftede sig ved, at den journalistiske dækning, ikke mindst på avisfronten, er meget god i begge lande.
”Jeg synes ikke, der er grund til den store bekymring på det punkt”, fastslog han.
Troels Heeger, der har været dansk korrespondent i Berlin siden 2009, mente, at der i de senere år er kommet en øget bevidsthed i Danmark om, at Tyskland er et meget vigtigt land at dække.
Finn Kjärsgaard, formand for elevrådet på Duborg-Skolen, mente, at medierne lavede en forenklet fremstilling af virkeligheden.
”Medierne viser os et højreradikalt Danmark, og et Tyskland, som ikke kan klare sine problemer. Men jeg synes, man må sætte spørgsmålstegn ved, om der er tale om objektiv journalistik, der belyser tingene fra alle sider”, sagde han.
Læs Finn Kjärsgaards indlæg fra konferencen på Christiansborg her.