Tæt forbindelse til Sydslesvig understreges på Sendemandsmøde
”Giv mig en knuser” sang de 60 børn fra Ejderskolens Kor i Rendsborg i Sydslesvig, der var inviteret til at åbne Grænseforeningens Sendemandsmøde lørdag.
Sendemandsmødet, der afholdtes med 150 deltagere i Vingsted Centeret ved Vejle, understregede i det hele taget de tætte forbindelser mellem Sydslesvig og Danmark ikke mindst på skoleområdet. Lars Kofod-Jensen, der er direktør for Dansk Skoleforening, holder således gæstetalen på årets Sendemandsmøde.
Jens Andresen, der er formand for Grænseforeningen, glædede sig i sin beretning over, at Simon Faber, der er tidligere overborgmester i Flensborg, er ansat som projektleder pr. 1. juni for den store nationale markering af 100-året for Genforeningen i 2020.
”Med ham har vi fået en yderst kompetent leder for Genforenings-jubilæet, som både kan løfte markeringen, så det bliver en landsdækkende begivenhed med et fremadrettet perspektiv, og som samtidig kan holde balancen i forhold til vores tyske naboer”, siger Jens Andresen med henvisning til, at begivenheden i Tyskland omtales som Slesvigs deling.
Grænseforeningen, der også fylder 100 år i 2020, har nedsat et udvalg, der skal se på Grænseforeningens fremtid efter 2020. Jens Andresen oplyste, at Benedikte Kaalund, der kommer fra en stilling i ledelsen af COOP, vil blive ansat som konsulent pr. 1. august for at bidrage i en ”ransagningsproces” om Grænseforeningens formål i fremtiden.
Skoleophold er intensiv kulturoplevelse
Jens Andresen kom også ind det tætte samarbejde med Sydslesvig, når det gælder skoleområdet. Der har i de senere år været et fald i antallet af sydslesvigske elever, der tager på efterskoleophold i Danmark. Jens Andresen oplyste, at Grænseforeningen i øjeblikket er i god dialog med Dansk Skoleforening for Sydslesvig og Sydslesvigudvalget om at vende denne udvikling.
”For os er der ingen tvivl om, at et sådant skoleophold er den mest intensive kulturoplevelse, vi kan give unge danske sydslesvigere”, sagde Jens Andresen, der oplyste, at Anne Marie Bønnerups Fond og andre fonde samt en større testamentarisk gave, der er på vej, gør det muligt at anvende afkastet af ca. 12 millioner kroner til støtte til unge sydslesvigere, der gerne vil på efterskole i Danmark.
Generalkonsul Henrik Becker-Christensen, der forlader posten mod sin vilje den 1. september, var blandt gæsterne sydfra på Sendemandsmødet, og generalkonsulsagen blev også nævnt i formandens mundtlige beretning, hvilket udløste et højlydt suk fra forsamlingen.
”Regeringsdannelse og deraf følgende rokader på posterne kan få helt utilsigtede følger. Noget kan tyde på, at selv de mest drevne i den situation kan handle i panik og uoverlagt. Ærgerligt. Sådan opfatter vi i Grænseforeningen forløbet af rokaderne og ikke mindst deres følgevirkning på kanten af Nordergraben i Flensborg”, sagde Jens Andresen.
For de gamle, der faldt
Generalkonsul Henrik Becker-Christensen fremhævede i sin tale, at Grænseforeningen stadig er fuld af "kreativitet og aktivitetslyst" og han fremhævede især Grænseforeningens indsats i forhold til Christianslyst og på efterskoleområdet. Ikke mindst glædede han sig over, at Grænseforeningen Ungdom (GFU), der på Sendemandsmødet holdt sin første generalforsamling, er blevet en realitet.
"For de gamle, som faldt, er der ny overalt", sagde Henrik Becker-Christensen.
Jens A. Christiansen, der er generalsekretær for Sydslesvigsk Forening (SSF) fremhævede i sin tale de mange fælles platforme, som Grænseforeningen og SSF optræder på sammen i løbet af året, herunder Kulturmødet på Mors og Folkemødet på Bornholm.
"Vi har brug for hinanden", sagde Jens A. Christiansen.
Kim Andersen, der er formand for Folketingets Sydslesvigudvalg, fremhævede i sin tale "det aktivistiske, fremadrettede og positive samarbejde" med Grænseforeningen, bl.a. med fælles telt, "Sydslesvig-teltet", på sommerens Folkemøde på Bornholm, hvor både Sydslesvigudvalget, Sydslesvigsk Forening og Grænseforeningen er værter. Han fremhævede også Grænseforeningens afrapportering til Sydslesvigudvalget.
"Grænseforeningen leverer virkelig value for money", sagde Kim Andersen.