Tosprogede byskilte måske på vej
Skal byskiltene i Sønderjylland være på både dansk og tysk?
Den aktuelle politiske situation med grænsekontrol har fået det tyske mindretal, Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), til at genoptage kampen om tosprogede byskilte, og et nyligt svar fra den danske trafikminister Hans Christian Schmidt (V) åbner en dør på klem, mener BDNs formand Hinrich Jürgensen.
”For et år siden var der ikke flertal i de sønderjyske kommuner for tosprogede byskilte. Men på den anden side har kommunerne nu udtalt sig skeptiske over for indførelsen af grænsekontrol. Tosprogede byskilte kunne i denne situation bruges som positivt signal om åbenhed og tolerance, også over for det tyske mindretal og det tyske sprog”, siger Hinrich Jürgensen til Flensborg Avis.
Det er Enhedslisten, der har stillet spørgsmål til trafikminister Hans Christian Schmidt. I svaret fra den 25. februar skriver ministeren blandt andet:
”Jeg har forståelse for, at kommunerne i visse tilfælde ønsker at opsætte tosprogede byskilte, og Transport- og Bygningsministeriet er derfor ved at undersøge, hvordan dette kan muliggøres”.
Hærværk mod byskilt
Diskussionen om tosprogede byskilte begyndte for alvor i 2015, og har til tider været ophedet. Kulminationen skete, da Haderslevs borgmester Hans Peter Geil (V) i april 2015 på eget initiativ satte et tosproget byskilt op, der efter få dage blev revet ned af ukendte gerningsmænd.
Det har vist sig, at det var ulovligt at opsætte vejskiltet i Haderslev. Det var en overtrædelse af bekendtgørelsen om vejafmærkning. Kommuner, der ønsker at opsætte tosprogede skilte, skal ifølge den nugældende lovgivning søge dispensation hos Vejdirektoratet.
En kulturel rettighed
Det er på den baggrund, at Christian Juhl, Enhedslisten, har stillet fem spørgsmål til ministeren om sagen.
”Den bekendtgørelse kan man vælge at se stort på efter min mening; det er der ikke noget ulovligt i. Forhåbentlig får vi så det ud af det, at ministeren vil udsende en vejledning. Det er godt for det tyske mindretal og for de tyske turister, hvis kommunerne vil det her", siger han til JydskeVestkysten og fortsætter:
”De tyske mindretal mener jo, at det er en kulturel rettighed, de har. Det er det også ifølge de internationale konventioner”.
Christian Juhl er selv sønderjyde, ligesom i øvrigt også trafikminister Hans Christian Schmidt.
I Flensborg-området har der længe været opsat byskilte på både tysk og dansk, hvilket har inspireret det tyske mindretal til at få indført noget lignende i Sønderjylland. De sønderjyske kommuner har indtil nu afvist tosprogede byskilte.