Tilbage til nyhedsliste

Tre års grænsekontrol møder kritik i grænselandet

4. januar 2019

I dag, den 4. januar, er det tre år siden, at Danmark indførte midlertidig grænsekontrol. Grænsekontrollen har siden da været omdiskuteret, og den møder stadig kritik i det dansk-tyske grænseland. Det viser en ny rundspørge, som Flensborg Avis har lavet blandt grænselandets borgmestre og repræsentanter fra det danske og det tyske mindretal.

”Der er tale om symbolpolitik, og det er ikke en fremgangsmåde, som er givtig i det moderne Europa. Der bliver sendt helt forkerte signaler. I stedet for noget adskillende skulle vi have noget forbindende”, siger formand for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) og medlem af den slesvig-holstenske landdag, Flemming Meyer, til Flensborg Avis.

Kritikken bakkes op af Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V).

”I Danmark er der for tiden en tendens til, at vi vil slutte os om os selv. Det er en slags protektionisme, som har flere facetter”, siger han til Flensborg Avis og uddyber, at grænsekontrollen i fremtiden kan komme til at udgøre en større barriere:

”Der er stærke kræfter i Danmark, som arbejder for at indføre fuld grænsekontrol. Hvis det bliver tilfældet, og eksempelvis de mange tusinde lastbiler, som rejser ud af landet, også skal kontrolleres, så bliver det endnu mere problematisk”, siger han til Flensborg Avis.  

Også Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S), Flensborgs overborgmester, Simone Lange (SPD), og formand for det tyske mindretals hovedorganisation Bunds Deutscher Nordschleswiger, Hinrich Jürgensen, er kritiske overfor grænsekontrollen.

”Det er spildte ressourcer. I stedet for at bruge en halv milliard kroner på grænsekontrol, så kunne de penge have været brugt langt bedre på andet politiarbejde”, siger Hinrich Jürgensen til Flensborg Avis.

Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V), er den eneste af de sønderjyske borgmestre, Flensborg Avis har talt med, der ikke er kritisk overfor grænsekontrollen.

Politiet kontrollerer de tre største grænseovergange i Padborg, Kruså og Frøslev permanent, mens de resterende grænseovergange bliver kontrolleret stikprøvevis. Siden sommeren 2016 har hjemmeværnet aflastet politiet ved grænsen.

I de tre år, grænsekontrollen har eksisteret, er over 6.000 personer blevet afvist, knap 400 våben er blevet beslaglagt og der er blevet rejst over 3.500 sigtelser. Det viser tal fra Syd- og Sønderjyllands Politi ifølge DR Syd.

Schengensamarbejdet tillader kun midlertidig grænsekontrol i ekstraordinære situationer. Den midlertidige grænsekontrol blev indført 4. januar 2016 efter det store antal flygtninge og migranter, der kom til Europa i 2015 og 2016. Siden da har regeringen forlænget grænsekontrollen flere gange med henvisning til terrortruslen mod Danmark.

Den nuværende midlertidige grænsekontrol løber frem til midten af april 2019.