Tysk toppolitiker fra grænselandet: ”Heimat er dér hvor min familie er”
Heimat, der betyder hjemstavn, er blevet en væsentligt politisk faktor i Tyskland. I foråret blev Horst Seehofer (CSU) udnævnt til indenrigs- og Heimatminister, og siden den tyske valgkamp sidste efterår er Heimat-begrebet blevet trukket ind i flygtninge- og indvandrerdebatten og gjort til et spørgsmål om, hvem der hører til i Tyskland.
Robert Habeck, der er formand for De Grønne i Tyskland og miljøminister i Slesvig-Holsten indtil udgangen af august måned, er kritisk over for udviklingen. Det fortæller han i et stort interview i det seneste nummer af magasinet Grænsen.
Læs hele interviewet med Robert Habeck her
”Jeg synes navnet (Heimatministerium) er fjollet. Følelsen af at have en hjemstavn er noget meget subjektivt, og det behøver vi ikke at have et ministerium involveret i”, siger Robert Habeck, der erkender menneskets indbyggede behov for at have et sted at høre til. Derfor har hans parti forsøgt at erobre den politiske dagsorden. Bl.a. har Robert Habeck og Annalena Baerbock, der tilsammen udgør ledelsen hos De Grønne, i løbet af sommeren været på sommertogt rundt i Tyskland og talt om Heimat og patriotisme. Emner, som normalt hører til på højrefløjen i tysk politik.
Robert Habeck er bosiddende i Flensborg, hvor hans fire sønner er vokset op som en del af det danske mindretal og har gået i dansk børnehave og skole, og Robert Habeck er ikke i tvivl om, at det er her, han personligt hører til:
”Heimat er dér, hvor min familie er”, fastslår han og peger bl.a. på, at grænselandet er et land af to kulturer, hvilket for ham er særlig attraktivt.
”Her er mødet mellem dansk og tysk blevet hverdagspraksis. Hos os har vi dansk teater, danske skoler, danske idrætsforeninger og danske børnehaver. Og nord for grænsen findes præcis det samme, blot på tysk. Hvis man helt naturligt lever med to sprog, så minder skiftet mellem sprogene en til stadighed om, at tingene også kan blive sagt på en anden måde. Det er helt naturligt for mennesker her i regionen. For mig at ser er det udtryk for en tolerant verdensanskuelse”, siger han.
Læs det nye nummer af magasinet Grænsen med tema om Heimat/hjemstavn her