Tilbage til nyhedsliste

Ukraine kan lære af Genforeningen

1. februar 2019

Til næste år vil det blive markeret i hele Danmark, at det er 100 år siden, at Genforeningen fandt sted, og at Sønderjylland blev dansk efter et halvt århundrede under fremmed herredømme som følge af nederlaget i 1864. Selv om det er længe siden, kan man stadig lære af den begivenhed. Også i Ukraine. 

Det forklarer historiker Uffe Østergård i et stort interview med Weekendavisen, der har sat ham stævne for at høre, hvordan den aktuelle konflikt i Ukraine, som udfordres territorielt af Rusland, kan løses ved at se på Genforeningen, som i Danmark skrives med stort G.

”Hvis vi i dag vil drage nogen brugbar lærdom af 1920, er det rigtigere at tale om Slesvigs deling”, siger Uffe Østergård til Weekendavisen og lader derved forstå, at ’genforening’ er et forkert ord at bruge om begivenheden i 1920.

Han forklarer sit udsagn med, at selv om man fra både dansk og tysk side mente at have historisk ret til hertugdømmet Slesvig, var det den danske sides erkendelse af, at man ikke kunne få det hele efter nederlaget i 1864, der ændrede konflikten. Man måtte nøjes med landsmændene, var tankegangen, hvilket igangsatte en lang række undersøgelser om folks sindelag, hvis nu muligheden for en grænserevidering opstod.

Som den så gjorde i kølvandet på Første Verdenskrig.

”Denne dansk-tyske grænsemodel blev ikke født med København-Bonn-erklæringerne i 1955, men i 1920, som igen var forberedt fra dansk side de forudgående 50 år. Sindelag i stedet for historisk ret. Det er lærdommen, det er den model, man må overføre til Ukraine”, siger Uffe Østergård til Weekendavisen.

”Ellers har man opskriften på evig konflikt som i Kosovo eller Makedonien. Hvis ikke vi havde taget sindelagsgrænsen til os dengang i 1920, ville det jo også have flækket Danmark endnu mere, end vi faktisk så det i 1920 og igen efter Anden Verdenskrig”, tilføjer han til Weekendavisen.

Konflikten i Ukraine tog for alvor til i 2014, da Rusland annekterede halvøen Krim, der tidligere havde været ukrainsk. Annekteringen er stadig ikke anerkendt af vestlige lande, herunder Danmark. Siden 2014 har pro-russiske separatister invaderet flere dele af Østukraine, hvorfor grænsespørgsmålet er genopstået.

Læs hele interviewet med Uffe Østergård her