Unge kommer i praktik henover grænsen
Mange unge i Danmark mangler en læreplads, mens det i Tyskland er svært for de tyske virksomheder at finde lærlinge. Det er baggrunden for det grænseoverskridende Interreg-projekt ”Starforce” i det dansk-tyske grænseland. Projektet har foreløbig varet et år, men nu er det blevet skudt i gang rent praktisk, fortæller Ida Lundorff Haugen, der er projektleder på EUC Syd, der er en af ti uddannelsesinstitutioner, der deltager projektet.
”Det første år er gået godt. Vi er kommet godt i gang med samarbejdet med de tyske parter og har fået stablet nogle gode seminarer og studieture på benene”, siger Ida Lundorff Haugen.
Samarbejdet på tværs af grænsen har dog også vist, hvor forskellige henholdsvis Danmarks og Tysklands uddannelsessystemer er.
”I Tyskland er erhvervsuddannelser primært skolepræget. Så du er i skole én dag, og så ude i virksomheden en anden dag, hvorimod du i Danmark er ude i virksomheden i et kontinuerligt forløb på som regel flere uger”, siger Ida Lundorff Haugen, der understreger, at eleverne kommer hjem fra et praktikophold i Tyskland med forbedringer på både det sproglige, faglige og menneskelige område.
”De er jo oftest kun 16-17 årige, så det er et stort skridt at skulle stå på egne ben. Det at de skal gøre det på et andet sprog og i et andet land, udvikler dem enormt som mennesker”, siger hun.
17-årige Maja Maria Loges, som går på kokkeuddannelsen på EUC Syd, Aabenraa, er i gang med et års praktik på det tyske Hotel Benen-Diken-Hof på Sild. Som så mange andre, havde hun svært ved at finde en praktikplads i Danmark, så derfor tog hun udfordringen op og flyttede til Sild.
”Det er et stort projekt at flytte til Tyskland og arbejde her. Det kræver opbakning og støtte. Skolen har vejledt mig, mine lærere og klassekammerater bakker mig op, og jeg synes det er et fedt projekt”, siger Maja Maria Loges, som på trods af sproglige og kulturelle udfordringer har et godt råd til andre der måtte overveje et praktikophold i Tyskland:
"Kast dig ud i det! Det er svært at få sådan nogle oplevelser andre steder", siger hun.
”Starforce” står for Strong Talents Ready for Crossborder Education og har et budget på 2,1 millioner euro, hvoraf 60 procent er betalt af EU. Projektet varer frem til juli 2019 og blev officielt åbnet ved en konference med 100 deltager i Sønderborg i juni måned med deltagelse af bl.a. Slesvig-Holstens Europaminister Anke Spoorendonk og den danske undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).