”Vi har verdens bedste eksempel på, hvordan man behandler minoriteter”
Det danske og det tyske mindretal bliver med rette brugt rundt om i verden som forbillede for, hvordan man behandler mindretal. Men det er mærkeligt, at man i den danske integrationsdebat ikke lader sig inspirere af grænselandet. Det siger MF Morten Østergaard (R) i en samtale om danskhed, minoriteter og fordomme med Grænseforeningens Kulturmødeambassadører (KMA).
”Det er et paradoks. På den ene side har vi [med det danske og tyske mindretal] verdens bedste eksempel på, hvordan man behandler minoriteter – noget som der undervises i rundt omkring som eksempel på konfliktløsning. Og på den anden side har vi en ekstrem ophedet debat om assimilation”, siger Morten Østergaard.
Ordene falder i en video, som Radikale Venstre søndag har lagt på Facebook af en dialog mellem MF’erne Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen og tre kulturmødeambassadører, Kerry fra det danske mindretal i Sydslesvig, dansk-vietnamesiske Hong og dansk-palæstinensiske Sally.
Kulturmødeambassadørprojektet går ud på at bruge grænselandets erfaringer på mindretalsområdet som inspiration i dialogen omkring identitet, nationalitet og medborgerskab, også når det kommer til minoriteter i Danmark. Kulturmødeambassadørerne er unge studerende, der alle har en dansk bindestregsidentitet. På dialogmøder fortæller de om deres personlige oplevelser med at vokse op i et mindretal.
Kerry, Hong og Sally fortæller i videoen, at de alle tre har oplevet, at de af andre – og også i den politiske debat – ikke er blevet accepteret som rigtig danske.
”Jeg har ikke indtryk af, at politikerne er enige om, hvad danskhed er. Og det gør, at vi som borgere lytter til, hvad der bliver sagt, og så bliver vi hevet fra højre til venstre. Det gør så, at man står i et dilemma og skal forsvare sig selv og sin danskhed og den måde, man er på”, siger Sally, der mener, man selv skal definere sin danskhed, fordi man aldrig vil kunne leve op til alle forventninger om det at være dansk.
”Så skal du have en uddannelse, du skal kunne sproget, du skal være aktiv, du skal være demokratisk, du skal gå ind for ligestilling. Og når jeg tjekker alle de her bokse i listen, og når jeg når slutningen og tænker, nu kan jeg kalde mig for dansker i forhold til alt det, som folk forventer. Så kommer der lige en ekstra ting på, som du spiser ikke svinekød”, siger Sally.
Sofie Carsten Nielsen og Morten Østergaard er enige i, at det er et problem, at der i integrationsdebatten hele tiden stilles nye krav til minoritetsborgere.
”Hvad skal der til for, at den debat finder et leje, hvor det er rimeligt over for de unge især, det drejer sig om. Jeg møder hele tiden folk, der er dybt frustrerede”, siger Morten Østergaard.