Vildsvinehegn ved grænsen bliver en realitet
I 2019 bliver der bygget et 70 km langt og 1,5 m højt vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse. Vildsvinehegnet skal holde vildsvin, der måtte være inficeret med afrikansk svinepest, væk fra Danmark. Det vedtog et flertal bestående af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet mandag.
Syd for grænsen vækker planen om hegnet mest kritik, men får også opbakning, skriver DR Nyheder.
En af kritikerne er formand for mindretalspartiet Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) Flemming Meyer.
”Fremtiden her i vores region er afhængig af, at vi kan få et velfungerende grænseoverskridende samarbejde op at stå. Det bliver vanskeliggjort, hvis man hele tiden skaber nye barrierer. Og sådan et hegn siger bare ”os og jer””, siger han til DR Nyheder.
Vildsvinehegnet er et omdiskuteret emne i Nordtyskland, hvor de danske planer mest støder på skepsis. Det siger journalist Jörg Jacobsen, der er leder af det nordtyske medie NDR’s studie i Heide i det vestlige Slesvig-Holsten, til DR Nyheder.
”De fleste politikere og eksperter er skeptiske over for om hegnet virker. Det er kun Højrepartiet AfD (Alternative für Deutschland), der synes det er en god ide, siger han og uddyber, at de fleste tyskere synes, hegnet er latterligt.
Opbakning får hegnet dog blandt de nordtyske landmænd. Det siger Dirk Hansen, der er landbrugskonsulent i Fælleslandboforeningen for Sydslesvig. Han mener, at den tyske regering selv burde overveje at sætte et vildsvinehegn op langs grænsen til Polen.
”Den tysk-polske grænse er jo meget længere, men for at forhindre, at svinepest kommer ind i Tyskland, skal man overveje, om det kunne være en fornuftig løsning”, siger Dirk Hansen til DR Nyheder.
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) udtalte mandag, at Danmark må regne med, at den danske svineeksport for 11 mia. kr. årligt vil ophøre øjeblikkeligt, hvis den afrikanske svinepest når til Danmark. Lige nu opholder de inficerede vildsvin sig i lande som Estland, Letland, Litauen, Polen, Tjekkiet, Ungarn, Bulgarien og Moldova.
Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom, der rammer alle svineracer. Den overføres både ved direkte kontakt mellem dyr, via foder og vand samt af insekter, for eksempel fluer og flåter. Svinepesten kan således også overføres gennem fødevarer beregnet til mennesker.