Gå til listen over genforeningssten

Bruså Mølle

Bruså Mølle

Foto: Jens Ambirk

Genforeningsstenen er fremstillet af Anders Villadsen Houmann (1872-1945), Bruså Mølle. 

Genforeningsstenen, og de få sten omkring den som kan ses nu, er faktisk kun resterne af en større buet stensætning, der blev lavet i anledning af genforeningen. Heldigvis er stenen med det - nu ret utydeligt) indhuggede 1920, som vidner om anledningen, stadig tilbage.

Stensætningen bestod oprindeligt også af en del mindre sten, der var udhugget som soldater, og en stor sten, der viste en mere pompøs figur. Denne sten er senere benævnt Kejser Vilhelm. Både soldater og Kejser Vilhelm giver god mening i relation til årsagen til genforeningen. Nemlig afslutningen på 1. verdenskrig og tyskeren Kejser Vilhelms landflygtighed i denne anledning.

Hele stensætningen blev lavet i en lille slugt i hedebakkerne lidt sydøst for gården Bruså Mølle i Lundby Sogn. Stensætningens placering i slugten var åbenbart velegnet til flere formål.

Stedet blev i mange år fremover ofte anvendt, når der skulle festes og danses til ledsagelse af musik leveret af personer på egnen, der kunne håndtere en harmonika, en violin og andre af tidens anvendte musikinstrumenter.

Stedet blev også anvendt til mere dybsindige formål. Houmann familien i Brusaa Mølle indkaldte undertiden til afholdelse af Evangelistmøde, idet de første 3 generationer af i alt 4 i Brusaa Mølle bekendte sig til Baptismen (...)

Houmann familien forlod Brusaa Mølle i 1937, efter at have beboet stedet fra 1853 – i alt 84 år i 4 generationer, og efter denne tid gik anlægget med genforeningsstenen noget i glemmebogen, og efterhånden blev stensætningen mindre og mindre (...). En efterlysning via aviser i området har ikke givet resultat.

 

Kilde: Benny Houman