Esterhøj
Landets næststørste genforeningssten er rejst på Esterhøj i Asnæs sogn ved Sejerøbugten. Den store sten er en kolos på op imod 25 tons. Den lå før rejsningen på Esterhøj nede ved Høve Strand på en skråning i skovhegnet, der er grænsen mellem Høve og Vedding, få meter fra strandkanten.
Det var de 130 drenge fra Frederiksberg Kommunes Sanatorium i Høve, der trak stenen væk fra stranden: stenen anbragt på en slæde, ført frem over svære ruller på et dobbelt plankeunderlag, og trukket af et skibsspil med dertil hørende taljeværk. B&W (Burmeister & Wain i København donerede udstyr og værktøj.
Stenen havde allerede dengang tilknytning til Esterhøj, idet sagnet fortæller, at trolden i Esterhøj skulle have gemt nøglen til højens skatte under den store sten. Det var Kathrine Wiggert-Nielsen, der havde foreslået at anvende sagnstenen fra Høve Strand.
Søndag den 10. juli 1920 blev mindestenen afsløret ved en fest, hvor sognets seks veteraner var æresgæster. Pastor Bagger afslørede stenen og sluttede sin tale med ordene: »Skal vi så alle bede: Gud bevare Danmark!« (forsamlingen gentog disse ord.) Afsløringen sluttede med afsyngelse af en til lejligheden forfattet sang. Derefter gik forsamlingen i procession - veteranerne kørte foran i blomstersmykket bil - til Høve Skov, hvor forfatteren, redaktør H. Henriksen talte.
Stenen er udsmykket af Troels Trier fra Vallekilde og teksten er forfattet af pastor N.A. Jensen, Møgeltønder.
I 10 året for Genforeningen skrev daværende sognepræst ved Asnæs Kirke Valdemar Bagger om genforeningsstenen og den vej fra strand til højen, hvor den aktuelt står. Valdemar Baggers beskrivelse kan læses her
TV2 ØST har den den 15. juni 2020 en fin beskrivelse af stenen vej fra strandbred til Genforeningssten på Esterhøj.
Den 10. juli 2020 - 100året for Genforeningen var der stor fest ved genforeningsstenen. Bertel Haarder (daværende MF for partiet Venstre) og sognepræst Karen Margrethe Evald holdt tale. Karen Evalds tale kan læses her .