Gå til listen over genforeningssten

Hornslet

Søndag, den 11. juli 1920 var der afsløringsfest, som havde samlet op mod 1000 mennesker. Den stedlige sangforening sang, og lærer Eskild Nørgaard fortalte stenens historie og indviede den som genforeningssten for Hornslet efter i en kort tale at have hyldet festens hædersgæster, sognets gamle veteraner, der nu oplevede det, som de havde kæmpet for i 1864.

I 2013 blev stenen flyttet fra krydset Brogårdvej/Løgtenvej hen foran kirken, hvor den blev indviet til sin nye plads den 25. februar 2013. På bagsiden af stenen står der stenens gamle navn. Stenen havde ligget i skellet mellem Hornslet og Terndrup byjorde på det sted, hvor vejen mellem de to byer, der fra ældre tid kaldtes Ballesvej, krydser over skellet.

Den står ikke langt fra monumentet for Hornsletgruppen, der fungerede som nedkastningsgruppe under 2. verdenskrig

På foranledning af lærer Nørgaard blev stenen den 9. juli 1920 ført til sit første opstillingssted, Kirkebakken - det sted, hvor folketingsvalgene i sin tid fandt sted - ledsaget af et optog med musik i spidsen.

Da stenen blev anvendt som genforeningssten, forespurgte provst Chr. Gad, Hornslet den 18. juli 1920 dr. Marius Kristensen om en tolkning af navnet "Christma-Stenen". Marius Kristensen og H.F. Feilberg tolkede det som "Krigsmands-Stenen". Det stemmer med det sagn, der var knyttet til stenen.

Mindestenen er af gråblå granit med en hvid åre. Den er 0,65 m. bred, 0,3 m. tyk og 0,95 m. høj.

Hornslet

Genforeningsstenen ved mindesmærket for Hornsletgruppen

Foto: Wikimedie Commons