Gå til listen over genforeningssten

Kalundborg

Få dage efter afstemningen i 1.ste Zone, 10. februar 1920, fremsatte daværende kredslæge J.S.Møller, Kalundborg i de lokale blade tanken om at rejse en genforeningssten i byen.

Foranlediget af artiklen tilbød gårdejer H.C.Madsen, Uggerløse en større sten og ingeniør Frandsen, København udarbejdede en plan til dens opstilling.

Der blev anvendt en sten, der havde henligget i haven ved "Lindegården" i Kalundborg, hvor den var blevet fundet i grunden under gårdens østlængde ved en restaurering. Genforeningsstenen blev færdig i november 1920.

Det var så sent på året, at der ikke blev foranstaltet nogen fest eller egentlig afsløring. Den blev oprindeligt rejst på Torvet ved Algade, øst for den berømte femtårnede kirke; idag er det et fint grønt anlæg.

Indskriften er de to første linjer af sidste vers i Carl Plougs "Længe var Nordens herlige stamme". Sønderjyllands våben er indhugget mellem årstallene.

Genforeningsstenen står på et plateau, og indgår i en stenkreds, der omkranser et bagvedliggende rektangulært bed. Bedet er 3,50 x 7,10 m. På hver side af bedet er en stentrappe og yderst et bed langs begge trapper. En trappe fører op til plateauet, og på hver side af denne trappe er et stenomsat bed. Stenen er 1,70 m høj, 1,20 m lang og 0,76 m bred