Kongsted
I sommeren 1920 afholdtes der i den lille skov Fruens Have i Kongsted sogn en genforeningsfest, og ved den lejlighed enedes sognets beboere om at rejse en mindesten på en plads mellem præstegården og kirken.
Af forskellige grunde måtte den oprindelige plan opgives, men i stedet valgtes en plads i Alderdomshjemmets have ud til byens hovedgade. Genforeningsstenen i Kongsted blev afsløret den 15. juni 1921 af grevinde Moltke i overværelse af en tusindtallig forsamling.
Sognets veteraner fra begge de slesvigske krige deltog. Skråt op over stenens for- og bagside er en bred, ophøjet åreforgrening, i hvilken indskriften, forfattet af professor Vilhelm Andersen, er indhugget.
Efter afsløringen af genbforeningsstenen fortsatte festen ved skoven: "Forsamlingen marcherede derefter i procession til skoven Fruens Have ca. 400 vest for mindestenen, hvor festen fortsattes.
Sognets Veteraner fra begge de slesvigske Krige, der var indbudt som Æresgæster, blev fra mindestenen til skoven befordret i Charabanc forspændt Greve Moltkes to smukke graaskimler, dækket af to store Dannebrogsflag, og fra seletøjets nøglestykker og ned omkring hestenes bringer var slynget rosenguirlander, ligesom vognen var prydet med Blomster.
De 30 nationalklædte unge piger gik foran Veteranernes vogn og strøede roser, for senere, ved ankomsten til skoven, med Vaaben- og Forsvarsbrødrenes opplantede Faner at danne Æresvagt omkring Veteranerne (...)"
Mindestenen er 1,62 m høj, 1,3 m bred N-S og 1,4 m dyb. og vejer omkring 5000 kg.
Se også Lokalarkiv for Faxe kommune