Rødding
Genforeningsstenen i Rødding blev afsløret den 15. juni 1930 af overlærer Møller, Rødding i overværelse af 1000 mennesker. Billedhugger Hansen-Jacobsen, Vejen, forestod opstillingen og huggede indskriften.
Genforeningsstenene i Rødding og Hjerting er tvillingesten, idet der på en eng, tilhørende A.Jensen, Hjerting mark, Vejen kommune lå en mægtig stenkolos, som blev delt ved sprængning i to spejlvendte halvdele, hvoraf den ene blev overladt til Rødding.
Stenen kom allerede oktober 1929 til Rødding og blev modtaget af en tusindtallig skare og under stor festivitas.
Ved Genforeningen i 1920 skrev Helge Rode skuespillet "Moderen" om ”Mor Danmark”, der får sin tabte datter tilbage. Herfra stammer de sidste linjer i modificeret form.
Genforeningsstenen står i den vestlige halvdel af en cirkelrund plads belagt med pigsten, hvor der ca 20 cm fra kanten er sat en krans af 9 granitsten, 0,4m høje og 0,2 m brede og dybe, der på toppen er forbundne med en jernkæde. Selve genforeningsstenen er 2,2m høj, 1,3m bred og 1,6m dyb
I haven til Rødding Højskole står ligeledes grænsesten nr. 41. Den er nævnt i Slots og Kulturstyrelsen, Fund og Fortidsminder. Grænsestenen er 0,27 m lang (Ø-V), 0,21 m bred og 0,8 m høj.
På nordvestside indhugget:
"Kr. Pr. No 41"
På sydøstside indhugget:
"Kr. Dm. No 41."
Genforeningsstenen i anlægget 2021
Foto: Jens Ambirk