Gå til listen over genforeningssten

Ryomgård

Borgerforeningen i Ryomgård rejste i 1920 en genforeningssten som en stendysse på Møllebakken - en nu forsvunden lokalitet.
Afsløringen fandt sted den 10. juli 1920, hvor købmand A.C.Andersen, Ryomgård i sin tale mindede om, at indvielsen skete i det historiske øjeblik, da kong Chr. X red over grænsen ind i det genvundne land. Også cand.theol. Chr. Jørgensen, Ryomgård, som stammede fra Sønderjylland, holdt en tale, hvor han mindedes de i verdenskrigen faldne sønderjyder.
Senere blev en del af mindesmærket - så vidt skønnes kun overliggeren - flyttet til den nuværende placering. Møllebakken blev overtaget af Ryomgård Realskole og den daværende skolebestyrer, A.Munch sørgede for, at genforeningsmindet blev styrtet ned ad skrænten, men heldigvis tog Borgerforeningen over og bevarede mindet.