Ryomgård
Borgerforeningen i Ryomgård rejste i 1920 en genforeningssten som en stendysse på Møllebakken - en nu forsvunden lokalitet. Afsløringen fandt sted den 10. juli 1920, hvor købmand A.C.Andersen, Ryomgård i sin tale mindede om, at indvielsen skete i det historiske øjeblik, da kong Chr. X red over grænsen ind i det genvundne land. Også cand.theol. Chr. Jørgensen, Ryomgård, som stammede fra Sønderjylland, holdt en tale, hvor han mindedes de i verdenskrigen faldne sønderjyder.
Senere blev en del af mindesmærket - så vidt skønnes kun dækstenen/genforeningsstenen - flyttet til den nuværende placering. Møllebakken blev overtaget af Ryomgård Realskole og den daværende skolebestyrer A. Munch sørgede for, at genforeningsstenenblev styrtet ned ad skrænten, men heldigvis tog Borgerforeningen over og bevarede mindet.
I bogen Rundt om Ryom af Jens E. Mehlsen kan man på side 71 læse, at genforeningsstenen (som altså var blevet reddet) først blev flyttet til en lille smøge mellem Vestergade 12 og 14, senere ned midt i vejen, hvor Slotsgade udmunder i Vestergade og endelig til sin nuværende placering.
Genforeningsstenen er af lys granit. Den måler 1,1 m. i bredden, 0,8 m. i tykkelsen og 1,20 m. i højden.