Gå til listen over genforeningssten

Ulbølle

Den 28. september 1920 afsløredes genforeningsstenen i Ulbølle af sognets eneste dalevende veteran, den 88-årige Johan Hansen Schultz.

Da han fik anmodning herom, rettede han sig og sagde: Det kan jeg sagtens! og tilføjede: "Så skulle jeg da nå at opleve det også, at noget af det kom tilbage, som vi stred for i Dybbøl skanser."

Der blev afholdt en sogneindsamling og beløbet herfra dækkede til fulde omkostningerne ved at rejse genforeningsmindesmærket. Overskudet efter indsamlingen blev givet til installering af elektriscitet i kirken.

Teksten på stenen var baronesse Schaffalitzky de Muchadells forslag.

Desuden satte man nederst på stenen med små bogstaver: "Rejst af Beboere i Ulbølle Sogn". Endnu medens stenen lå i marken blev disse ord indhugget af billedhugger Simonsen, Svendborg.

Stenen var oprindeligt rejst foran det hus, hvor komponisten og spillemanden, Hans Hansen voksede op. Hans Hansen komponerede i 1869 melodien til Mads Hansens "For alle de små blomster, som er til i år".

Ved afsløringen sang man "Det haver så nyligen regnet" og en til lejligheden komponeret sang:

Her stenen står til minde ved alfar vej og sti,

mens år ved år bortsvinde ind i den fjerne tid.

Den drager slægtens tanke til Sønderjylland hen,

til landet, som vi tabte og vundet har igen.

Veteranen som foretog afsløringen blev udnævnt til dannebrogsmand, da han fyldte 95 år, og han døde året efter i 1928, åndsfrisk til det sidste.

Genforeningsstenen står i et anlæg på det gamle bystævne, der måler ca. 7,0 x 5,0 x 0,10 m med længderetningen orienteret øst-vest, og afgrænses mod vejen af marksten på op mod 0,20 x 0,20 x 0,20 m.

Mod vest er Genforeningsstenen sat som en dysse med en stor overligger sat på tre bæresten med størrelser fra 0,60 x 0,60 til 0,80 x 0,80 m. Modsat Genforeningsstenen en sten til minde om Stavnsbåndets ophævelse.

De to mindesten forbindes af i alt ni marksten i størrelse tilsvarende bærestenene, der symboliserer de ni Bystævnsmænd. I anlægget findes en jævngammel Lind  Genforeningsstenen fremstår i rødlig granit og måler ca. 0,65 x 1,60 x 0,80 m.