Vrå
Torsdag, den 15. september 1922 blev genforeningsstenen i Vrå afsløret. "(...)Transporten af Stenen fra Viadukten til Anlægget formede sig som et Triumftog. Blokvognen, hvorpaa Stenen var anbragt, var blomstersmykket, og trukket af Byens Indbyggere kørtes Stenen under Hurraraab til Pladsen i Anlægget ud imod Sports- og Markedspladsen (...) Citat fra Vejlager, Genforeningsmindesmærkernes historie. Indvielsen i 1922 skyldes, at man først sommeren 1921 fandt den helt rigtige sten.
Festen skulle være indledt med, at alle skolebørnene med deres lærere blev samlet omkring mindestenen, men på grund af regnvejr forsamledes børnene i Hovedskolen, hvor børnene sang Henrik Pontoppidans genforeningssang. Det er: “Det lyder som et eventyr”.
Om eftermiddagen samledes byens og omegnens beboere i anlægget, hvor provst J.N.A. Kjær, Vrå talte og afslørede mindestenen, hvorefter der var festligt samvær med 200 deltagere på Poulsens Hotel. Sognets veteraner var festens æresgæster som så mange andre steder.
Her talte udover provst Kjær, Chr. Hjortholm, Sørensen Saksager og dyrlæge Jensen.
Provst Kjær var ophavsmand til udsmykningen på stenen, der er en gengivelse af Lorens Frølichs tegning af dronning Thyra, støttende sig til ledet, skuende ud over landet, og i tilknytning hertil teksten : Meningen er her, at leddet - altså grænsen mod syd - har vi lukket, og Gud vil holde stillingen - hyren - så ingen bryder ind.
Det er et usædvanligt motiv på en genforeningssten - det kan skyldes at folkene bag opstillingen af stenen har tilhørt Dannevirkebevægelsen.
Hele projektet begyndte med, at man ved udgravningen til en viadukt under banelinjen syd for Vrå stødte på den store, lyse granitsten med en glat flade og tydelig spor af skurestriber fra istiden.
Nogle fik den tanke, at stenen kunne anvendes som mindesten, og derfor blev der nedsat et firemands-udvalg, som sammen med den tilsynsførende ingeniør ved viaduktbyggeriet sørgede for transport og opstilling, medens indhugningen blev foretaget af billedhugger Gøderum, Hjørring.
Monumentet består af et fundament af hovedstore sten, hvorpå mindestenen står. Soklen måler 1,2 x 1,2 x 2,0 m og er 1,0 m høj. Mindestenen måler 0,5 x 1,2 m og er 1,2 m høj.
Foto: Frank Zenas