Gå til leksikonoversigt

Afstemningsfester

Begreber

Afstemningsfester eller -møder afholdt over det meste af Sønderjylland til minde om folkeafstemningen 10. februar 1920. Det begyndte med fester på selve afstemningsaftenen i 1920 arrangeret i tillid til, at stemmeoptællingen ville vise et dansk flertal med en grænseflytning som følge. Fra 1920’erne afholdtes afstemningsfester sognevis, og de var i reglen arrangeret af en eller flere foreninger. I perioden 1940-70 var det ofte Danske Samfund, der indbød til afstemningsfest. Programmet indeholdt fædrelandssange, en tale af en indbudt gæst, erindringsglimt fra tiden under tysk styre fortalt af en eller flere deltagere samt kaffebord.

Traditionen var næsten ophørt i 1970’erne, men blev genoptaget i løbet af 1980’erne og afholdes stadig mange steder i Sønderjylland.

Litteratur:

Af Inge Adriansen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Afstemningsaften

Afstemningsaften i Folkehjem i Aabenraa den 10. februar 1920 med tale af H.P. Hanssen og oplæsning af afstemningsresultater.

Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig.