Gå til leksikonoversigt

Hahn, Jörgen Jensen, født 1952, tidl. formand for Friisk Foriining

Personer

 

 

Jörgen Jensen Hahn blev født den 3. marts 1952 i Naibel/Nibøl-Nordfraschlönj/Nordfrisland og voksede op med frisisk som hjemmesprog. De sidste 5 års skolegang i folkeskolen blev hos friseren F. Dinsen Hansen i Nibøl på Nibøl danske Skole. Derefter på Vestbirk Efterskole. Realeksamen i 1969 efter to års skolegang på Midtjysk Realkursus i Grindsted. Herefter videre til Ask Folkehøjskole i Ask for et års tid.

Medlem af Friisk Foriining og Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) siden 1970. I 1972 tog han HF-eksamen på Grindsted Gymnasium. Derefter et arbejdsår på  Københavns mange byggepladser og som støttelærer på Christian Paulsen Skolen i Flensborg. I 1977-78 afsluttede han sin uddannelse som folkeskolelærer på Esbjerg Seminarium og vendte tilbage til Nordfrisland efter lidt mere end 10 år i Danmark.

I 1978 blev han ansat som lærer ved Risum Skole/Risem Schölj. I de kommende år blev han sammen med andre aktivt inden for ungdomsarbejdet i og omkring Risum Skole/Risem Schölj. I 1981 var han med til at grundlægge den frisiske ungdoms- og idrætsforening ’Rökefloose’ (Ravneflok).

Jörgen Jensen Hahn efterfulgte i 1984 Marie Tångeberg, der siden 1956 havde virket som som skoleleder for Risum Skole/Risem Schölj i så mange år.

Hahn blev medlem af Friisk Foriinings bestyrelse i 1987 og medlem i Nordfriisk Instituuts rådgivende forsamling (Beirat) i 1989. I 1995 blev han formand for Friisk Foriining, og dermed også medlem af SSF’s hovedstyrelse og Det sydslesvigske Samråd. Samtidig blev han medlem af Risum-Lindholm kommunes kulturelle udvalg (for SSV). Siden 1995 medlem i det såkaldte "frisergremie" (Mitglied des Schleswig-Holsteinischen Landtagsgremiums für Fragen der friesischen Volksgruppe) ved den slesvig-holstenske landdag og medlem af friserrådet (Frasche Rädj/Friesenrat) siden 1997.

Som medlem af friserrådet og formand for Friisk Foriining blev han i 2005 medlem af det nystiftede rådgivende udvalg for den frisiske folkegruppe ved indenrigsministeriet (Beratenden Aussschuss für Fragen der friesischen Volksgruppe beim BMI) i Berlin.