Gå til leksikonoversigt

Oldemorstoft

Steder

Gammel stråtækt herredsfogedgård beliggende i Padborg. Gårdens historie går tilbage til 1472, hvor gården nævnes i skattelister fra Flensborg, men gården havde sin storhedstid i 1600-årene, hvor den var sæde for herredsfogederne over Vis Herred. Det fortælles, at kong Christian IV i december 1616 overnattede på "Oldemorstoft" undervejs fra borgen Svabsted ved Trenen til Haderslevhus. Den velhavende herredsfoged Nis Asmussen, der skænkede den endnu bevarede prædikestol i Bov Kirke, ejede på det tidspunkt Oldemorstoft

Under en omfattende renovering i 1970'erne er der i den østlige del af bygningen fundet gamle dekorerede loftsbjælker, der efterfølgende blev restaureret af Nationalmuseet. Ligeledes afdækkede man i denne del af stuehuset de oprindelige farver på væggene, og fik disse genskabt, således at rummene i stuehusets østlige del nu fremstår, som de gjorde omkring 1850. Ude i den gamle stald fandt man endvidere en såkaldt "manepæl" der ved hjælp af trylleformularer og overnaturlige midler skulle holde djævelen fra gården.

Oldemorstoft er idag lokalhistorisk museum under Museum Sønderjylland, hvor man bl.a. kan se uddrag af gendarmeriets historie fra 1920, herunder et kig ind i en gendarms hverdag. Her sættes også fokus på livet omkring grænsen og grænsens betydning gennem tiderne. I stuehusets vestlige afdeling kan bl.a. ses en udstilling om Slaget ved Bov.

Se Oldemorstofts hjemmeside