Gå til leksikonoversigt

Museum Sønderjylland

Steder

 

Selvejende institution, der samler en lang række museer i Sønderjylland. Museet er et af Danmarks største og dækker over fire ansvarsområder: kulturhistorie, arkæologi, kunsthistorie og naturhistorie. 

Museet blev dannet i 2006 som en fusion af hidtil selvstændige, statsanerkendte museer:

Museet varetager den arkæologiske virksomhed i de fire sønderjyske kommuner Tønder, Aabenraa, Sønderborg og Haderslev samt i Kolding Kommune.

Til museet er knyttet Museum Sønderjyllands Mediearkiv og Bevaringscenter Sønderjylland i Rødekro, indviet i 2021. Derudover har museet indgået driftsaftaler med Historiecenter Dybbøl Banke og Dybbøl Mølle.

Flere af de tidligere selvstændige museer, som nu indgår i Museum Sønderjylland, har en historie, der rækker tilbage til perioden, hvor Sønderjylland var under tysk herredømme. Således blev museerne i Aabenraa og Haderslev oprettet i 1887, mens Sønderborg fik sit første museum i 1908. Tønder fik sit eget kredsmuseum i 1923, og denne grundstruktur med et hovedmuseum i hver by består fortsat i dag. Dog er der i mellemtiden kommet flere mindre museer til.

Alle de sønderjyske museer forblev amtslige efter amtssammenlægningen i 1970. Herefter accelererede specialiseringen, som var begyndt i 1950’erne, og museerne fik mere og mere regionale ansvarsområder som det væsentligste arbejdsfelt. Haderslev fik ansvaret for den sønderjyske arkæologi, Sønderborg for den politiske historie, Aabenraa tog sig af søfarten, mens Tønders fokus var på det vestlige Sønderjyllands rige kunsthåndværk. I 1972 åbnede desuden Sønderjyllands kunstmuseum i Tønder. 

I 2005, kort før Strukturrefomen i 2007, overgik museerne til en ny selvejende institution, hvor staten overtog det store amtslige tilskud på ca. 34 mio. kr., mens de fire sønderjyske kommuner deltog med ca. 11 mio. kr. 

Museum Sønderjylland var ifølge de stærkt øgede energiomkostninger og den stigende inflation i oktober 2022 nødt til at lukke Kulturhistorie Aabenraa, Drøhses Hus i Tønder og Teglværket Cathrinesminde midlertidigt og fyre 11 medarbejdere for at spare. De tre afdelinger blev dog genåbnet i foråret 2024.