Gå til leksikonoversigt

Rudbøl

Steder

Lige vest for Noldemuseet kommer man til Rudbøl/Rosenkrantz, der er kendt for den særegne grænsedragning - og de enorme fugletræk af stære hvert forår og efterår - såkaldt Sort Sol.

Rudbøl i Højer Landsogn nævnes første gang 1444. Den lille grænselandsby, der til dels ligger på et af Danmarks få landsbyværfter, er i dag mest kendt for sine smukke vestslesvigske gårde, Rudbøl Sø og 1920-grænsen, som i landsbyen Rosenkrans lige syd for Rudbøl forløber lige midt i gaden. Grænsestenene med numrene 242-247 ligger i asfalten. Nr. 242 viser ved et knæk, at her går grænsen ned mellem et par haver. D betyder Danmark og DRP står for Deutsches Reich Preussen. Grænsen og Vidåen går gennem den smukke Rudbøl Sø. 

Indtil etableringen af Rudbøl Kog i 1715 gik havet tæt ind til Rudbøl. Den vanskelige transport over land til Tønder efter inddigningerne betød, at Rudbøl havde et stort antal af de såkaldte bådmænd, som frem til årene umiddelbart efter 1900 delvist ernærede sig ved transport af gods på Vidåen. I 1830 havde Rudbøl således 30 bådmænd, der primært arbejdede med bådfart til og fra Tønder og Højer. 

Rudbøl havde 266 indbyggere i 1896, som i 1912 var faldet til 246. I byen ligger den kendte Rudbøl Grænsekro, der kan føre sin historie tilbage til 1711.

Af Kim Furdal i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.