Grænselandet i fokus i Aarhus og København
Grænseforeningen og en række sydslesvigske organisationer var til stede, da der i de foregående uger var Historiske Dage i København og Lærfest i Aarhus.

Gunvor Vestergaard, pædagogisk konsulent i Grænseforeningen, Anders Peter Nielsen, skolekonsulent i Grænseforeningen, og Gwyn Nissen, chefredaktør for Der Nordschleswiger, er alle en del af holdet på grænselandets stand til Lærfest i Aarhus.
Foto: Poul Struve Nielsen/Grænseforeningen
Af Redaktionen
Det gælder om at være til stede, hvor tingene sker.
Grænseforeningen og en række sydslesvigske organisationer var derfor igen i år repræsenteret på forårets messer for hhv. historienørder og undervisere.
Til Historiske Dage i Øksnehallen i København i weekenden den 29.-30. marts deltog Grænseforeningen sammen med Sydslesvigsk Forening (SSF). Ved en centralt placeret stand fortalte medarbejdere og frivillige om det gode forhold mellem mindretal og flertal i det dansk-tyske grænseland, og der var også en quiz med præmier.
Quizzen havde sit udgangspunkt i 70-året for København-Bonn Erklæringerne, som også var emnet for en scenedebat, som Grænseforeningen og SSF stod for om søndagen. Debatten fungerede som en samtale mellem SSF-generalsekretær Jens A. Christiansen og Poul Struve Nielsen, redaktør af magasinet Grænsen, som Grænseforeningen udgiver.
Også lørdag var Grænseforeningen på scenen med en debat. Her var Poul Struve Nielsen moderator for en samtale om det nye Danevirke Museum med museumsleder Lars Erik Bethge og Bjørk Matias Friis, der har illustreret et nyt undervisningsmateriale om det historiske voldanlæg Dannevirke. Undervisningsmaterialet er udviklet i samarbejde med det tyske vikingemuseum Hedeby.
Til Lærfest i Aarhus var Grænseforeningen en del af en fælles stand, hvor både det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Sønderjylland var repræsenteret. Standen er resultatet af et mangeårigt samarbejde, og igen i år var der stor interesse for grænselandet som emnefelt i undervisningen blandt de deltagende lærere, skoleleder med mere.
Grænseforeningen og Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig var også værter for et oplæg, der fokuserede på fortællingen som didaktisk redskab med udgangspunkt i 13 nye børnefortællinger, som indgår i en foredragsrække, som Grænseforeningen og Centralbiblioteket udbyder. Det var Gunvor Vestergaard, pædagogisk konsulent i Grænseforeningen, og historiker Rejhan Bosnjak, Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, som stod for oplægget. Med på scenen var også to af Grænseforeningens Elevambassadører.