Alt godt fra grænselandet til skolelærere
Mindretalssamarbejde skal få mere viden om mindretal på både den danske og tyske side af grænsen ind i undervisningen i grundskolen.

Gunvor Vestergaard, pædagogisk konsulent i Grænseforeningen, Anders Peter Nielsen, skolekonsulent i Grænseforeningen, og Gwyn Nissen, chefredaktør for Der Nordschleswiger, er alle en del af holdet på grænselandets stand til Lærfest i Aarhus.
Foto: Poul Struve Nielsen/Grænseforeningen
Af Poul Struve Nielsen
”Er du historielærer eller tysklærer? Så har vi noget for dig!”
Medarbejdere fra flere af grænselandets organisationer er oppe på tæerne for at skabe opmærksomhed om de varer, der er på hylderne i grænselandets butik på Lærfest i Aarhus.
Og det bliver hver gang fulgt op med et ’mojn’ eller et ’moin’.
”Vi møder lærere, der kommer forbi, og prøver at matche deres behov. Vi vil gerne have fat i skolebibliotekarer, som kan tage materialer med hjem til kollegerne og bruge vores undervisningsmateriale”, siger Anders Peter Nielsen, skolekonsulent i Grænseforeningen.
Det sker kun denne ene gang om året, at så mange skolefolk er samlet på et sted som i disse dage i Aarhus Kongrescenter, som ligger ved siden af Musikhuset i Aarhus. Og de kommer fra hele landet for at få tilbud om udveksling mellem elever fra skoler i Danmark med elever fra de danske skoler syd for grænsen, undervisningsmateriale på tysk fra det tyske mindretal i Danmark, samtalekort om grænsekontrol, tegneserier om Istedløven og masser af opgaver om mindretallene, der kan løses på nettet.
Desuden har Gunvor Vestergaard, pædagogisk konsulent i Grænseforeningen, sammen med historiker Rejhan Bosnjak fra Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig holdt et oplæg, som knytter sig til undervisningstilbuddene om grænselandet og dets mindretal.
”Vi har holdt et oplæg om fortællingen som didaktisk redskab”, siger hun.
Og for læsere, som ikke er skolelærere eller pædagoger, uddyber hun, at didaktisk vil sige:
”Udgangspunktet er, hvad fortællingen kan bruges til, både for dem, der fortæller, og dem, der skal lytte. Man kan genkende en historie på jeg-plan, og vi bruger fortællinger om identitet og fællesskab til at opbygge vores egen identitet”, siger Gunvor Vestergaard.
Med på scenen var også to af Grænseforeningens Elevambassadører. De er elever på de to danske gymnasier syd for grænsen, A.P. Møller Skolen og Duborg-Skolen, og det tyske gymnasium i Aabenraa.
Desuden brugte Gunvor Vestergaard og Rejhan Bosnjak som eksempel nogle af de 13 børnefortællinger, der indgår i en foredragsrække, som Grænseforeningen og Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig udbyder.
”Der er for eksempel fortællingen om Vilhelm, som lever i 1864, og en dag vågner op i et helt andet land, end han levede i dagen før, da hele hertugdømmet Slesvig bliver en del af det tyske kejserrige”, fortæller Gunvor Vestergaard.
Grænseforeningen deler stand med samarbejdspartnere fra begge mindretal. Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig er med, og Dansk Skoleforening for Sydslesvig er repræsenteret ved sit rejsekontor og Center for Undervisningsmidler Sydslesvig.
Fra den danske side kommer den tysksprogede avis Der Nordschleswiger og avisens skoleportal ’Grenzgenial’, som tilbyder materiale til tyskundervisningen i danske skoler.
”Vi har en fælles opgave i at levere alt godt fra grænselandet. Det er en endeløs opgave, de to mindretal har med at fortælle om, at vi er her. Når vi er her, er vi alle repræsentanter for hvert vores mindretal og for grænselandet. At jeg kan uddele materiale fra Grænseforeningen, og at Grænseforeningen kan uddele materiale om Grenzgenial, fortæller, hvordan vi kan arbejde sammen”, siger chefredaktør Gwyn Nissen fra Der Nordschleswiger.
Der er enighed blandt alle i standen på Lærfest, at det mest spændende er at få nogle gode snakke og opleve, hvor langt man kommer med et mojn eller et moin, og de forbipasserende kan faktisk ikke høre, om det bliver sagt på dansk eller tysk, selv om det staves forskelligt.
Lærfest er for lærere, skolepædagoger, skoleledere, konsulenter og andre, der ønsker at få et indblik i nye læremidler og måder at berige og udvikle undervisningen i grundskolen på. Undervisningsmessen afholdes skiftevis i Aarhus og i København.
Flere nyheder: