Brev fra Hilmar Finsen om den kommende våbenstilstand
Hilmar Finsen (1824-1886) var født i Kolding og uddannet cand.jur. Han deltog i 1850 i Treårskrigen og året efter blev han kongelig udnævnt borgmester i Sønderborg. I 1857 blev han gift med Olufa (1835-1908) fra København.
Da krigen i 1864 brød ud, kom Sønderborg til at være en del af krigszonen. De preussiske kanonbatterier på Broager Land begynde at beskyde byen i marts 1864, og den gravide Olufa blev sammen med parrets tre børn sendt i sikkerhed til København. Ægtefællerne skrev lange og næsten daglige breve til hinanden.
I dette brev til Ofelia udtrykker han sine bekymringer i forbindelse med en kommende våbenstilstand. Derudover skriver han også om ødelæggelserne af deres hjem og mulig istandsættelse.
Hørup 11. Maj 1864
Min elskede Olufa!
Rygterne om Vaabenstilstanden har da bekræftet sig - det er haarde Betingelser, vi er bleven nødt til at gaa ind paa, og det spaar jo kun daarligt med Hensyn til den endelige Udgang af Krigen; Gud give at denne maa blive bedre for vort Fædreland, end det nu ser ud til! - At man, hvis man i saa Henseende har haft frit Valg, har foretrukket at beholde Als besat for Nørrejylland, kan maaske være baade politisk og strategisk vigtigt, men det er ganske vist tungt for Jyderne, og vil, naar Fredens Afslutning trækkes i Langdrag, hvad man vel maa anse for ikke usandsynligt, tillige blive en slem Klemme paa vor hele finansielle Stilling. - Jeg har idag været hos General Steinmann1 og flytter efter Konference med ham ikke blot mit eget Kontor, men ogsaa det herværende Politi- og Gendarmerikontor ind til Sønderborg Fredag Morgen, men skal tillige vedblive at styre Kontrollen her ved Høruphav, hvor jeg altsaa vil være et par Timer hver eller hveranden Dag.
Jeg kørte derefter ind til Sønderborg, fik fat i en Murermester som skal tilmure det store Hul i Ydervæggen, medens den egentlige Istandsættelse af Huset naturligvis maa opsættes, item [ligeledes] engagerede jeg 2 Koner til at skure og vaske overalt i Huset, samt Glarmester Artler til at indsætte ca. 40 nye Vinduesruder, hvilket Alt skal gøres i morgen under Thomsens Tilsyn - saa flytter jeg de nødvendige Møbler ind paa Fredag Morgen og følger selv efter, naar jeg den Formiddag er færdig herude. Jeg har engageret Marie Kokkepige - som Købmand Schmidts for Tiden Ingen Brug har for - til som Enepige at styre det Hele, lave Mad til Glaser2 og mig og sandsynligvis til cand. Bruhn, det efter al Rimelighed bliver Volontør bos mig. Marie Stuepige bliver saa indtil videre hjemme hos Faderen, og vor Madlavning vil vistnok ikke lide under dette midlertidige Bytte.
Raadmand Jensen opdagede paa vor øverste Loft 1 Spegepølse, der er undgaaet plyndringen, og det er dog ret behageligt at have Lidt at begynde Husholdningen med. Jeg flytter foreløbigt hverken Spejle eller Skilderier eller Dit Klaver, Bogskab eller de øvrige smukke Møbler ind, men kun hvad jeg har i Høruphav, Spisebordet, nogle Rørstole og det lille Hjørneskab samt Sengeklæder til 4 á 5 Senge, hvis jeg atter skal faa Indkvartering. - Da jeg kun har 1 Sølvgaffel i Behold af de 6, vi brugte hos Muus, vil jeg bede Dig med Din Moder sende mig 5 Stk af disse. Det Meste af vort gamle Stel er slaaet itu, men jeg haaber, at det vil kunne strække til. - Fulgte jeg min Lyst alene, bad jeg Dig om at komme herover til mig i disse 4 Uger; men min elskede Hustru, hvor lykkeligt vi end ville have det, naar vi kunne være sammen, er det klart for mig, at det ville være uforstandigt, da Vaabenstilstandens Forlængelse ud over de 4 Uger i hvert Fald er tvivlsom, og da dens Udløb netop ville falde sammen med den Tid, da Du venter Din Nedkomst.
Jeg glæder mig over, at Du forhaabentlig allerede har faaet Dig godt indrettet i Din nye Bolig eller ialfald er ifærd dermed, og at Du vil være enig med mig i, at det er bedre, at Du bliver i København med Børnene, indtil Din Nedkomst er vel overstaaet end udsætte Dig for de Eventualiteter, her kan indtræde. Jeg har længtes meget idag efter at høre, hvorledes Olaf har det. Kys ham og de to store Børn, hils Dine Forældre og Jutta, og vær selv kærligst hilset fra Din Hilmar.
Ordforklaringer:
(1) P.F. Steinmann (1812-1894) havde ledelsewn af 1. division ved Stormen på Dybbøl.
(2) Glaser var kontorist.
Kildehenvisning:
Inge Adriansen: Krig og kærlighed i 1864. Breve mellem Sønderborgs borgmesterpar Hilmar og Olufa Finsen. Historisk Samfund for Als og Sundeved 1998, s.147-148.
![Hilmar Finsen Hilmar Finsen](/sites/graenseforeningen.dk/files/styles/article_width_680/public/2025-02/Hilmar%20Finsen%20-%20DKB%20-%20redigeret.png?itok=pRsMDZbw)
Hilmar Finsen. Udateret fotografi.
Det Kgl. Bibliotek. Foto: Julius Wulff.