Detlef Nielsens erindringer om afholdelse af julen 1863
Detlef Nielsen (1831-1890) var i 1864 premierløjtnant i 12. regiment. Han oplevede den første tid af krigen i 1864, herunder bl.a. tilbagetoget fra Danevirke.
Han nedskrev først sine erindringer om de dramatiske dage i 1885, men havde formodentlig nogle dagbogsnotitser at støtte sig til.
I dette afsnit fortæller han, hvordan soldaterne forsøger at holde en julefest, på trods af at de er i krig, men skæbnen ville det ikke.
… Vi havde belavet os på at holde jul i Jagel1; skolestuen var indrømmet os. B. Olsen havde påtaget sig og påbegyndt dekorationen; varer var indkøbte i velsignet masse, og vi alle var vel tilfredse med arrangementet, der lovede os en så rar juleaften, som det under disse forhold og fjærnt fra de kære kunde ventes. Når man således bliver reven ud af alle andre forbindelser også at sige kun har fælles glæde og fælles sorger, slutter man sig ganske anderledes sammen end selv i en lille garnison, man lærer hinanden hurtigere og bædre at kende, og den ene er altid villig til at overse en fejl eller lyde hos den anden. Derfor lå der allerede i forberedelserne til vor julefest en interesse, der fængslede alle, og enhver fandt glæde i at påtage sig sin andel, så at jeg er overbevist om, at vi alle, dersom skæbnen havde villet, havde været som børn på en juleaften, der ikke kan vente, indtil tiden kommer. Skæbnen vilde ikke; juleaftensdag kom der befaling, at vi alle skulde skifte Kvarter; vi blev forlagte til Geltorf2 og Lottorf3. Det blev tilladt tre officerer av compagniet at tage til Slesvig og holde jul hos tante Esselbach; det blev min captajn, Dreyer og Aagaard. Jeg kunde ikke bringe det over mit hjærte at gøre min ret som den ældre gældende ligeoverfor de to yngre glade mennesker. Vi boede dårligt i Jagel, men dær havde vi det herligt, når vi sammenstiller det med Geltorf: Indgang gennem køkkenet, fire kalkede vægge, uhøvlet bræddeloft, stengulv, én seng med to læs halm og mørkeblå lagener, det var ikke hyggeligt en juleaften …
Ordforklaringer:
(1) landsby få kilometer syd for Slesvig by
(2) landsby ca. 7 km syd for Slesvig by
(3) landsby ca. 15 km syd for Slesvig by.
Kildehenvisning:
Detlef Nielsens Erindringer fra 1864 – meddelte af H.V. Clausen. Sønderjydske Aarbøger 11. række, 1929, s. 3-4.