Genforeningstableau fra 1920
Tableauer, dvs. en opstilling af personer og dekorationer og lignende, der skal skildre en historisk situation eller en følelse, var udbredte i afstemnings- og genforeningstiden i Sønderjylland. Fordelen ved tableauerne var, at de ikke krævede megen øvning i modsætning til teaterstykker. Der var kun behov for kostumer og rekvisitter, og under fremvisningen af tableauet kunne de medvirkende og publikum synge. Tableauer var en del af den forsamlingshuskulturen, der voksede frem fra slutningen af 1800-tallet.
Et af de populære motiver var ”Sønderjylland vender tilbage”. En ung pige, datteren, symbol på Sønderjylland, vender tilbage til Danmark, symbolsk fremstillet som Mor Danmark. Med åbne arme modtager moderen den hjemvendte datter. Det mødes bl.a. i Henrik Pontoppidans digt ”Det lyder som et eventyr”. Af andre populære motiver var De sønderjyske piger og Nordens enhed.
I dette tableau er datteren iklædt den hvide kjole og modtages ved grænsebommen af moderen iklædt folkedragt. Baggrundsbilledet viser et typisk dansk landskab med mølle og kirke og et stort bøgetræ. Dannebrog dominerer også tableauet.
![Genforeningstableau Genforeningstableau](/sites/graenseforeningen.dk/files/styles/article_width_680/public/2025-02/genforeningstableau%20-%20redigeret.png?itok=ElTYDZal)
Det Kgl. Bibliotek.