Gå til leksikonoversigt

Sønderjyske Piger, De

Begreber
De sønderjyske piger

Billede fra Sprogforeningens Almanak fra 1910, der viser de sønderjyske piger, iklædt folkedragter fra hhv. Als og Før, siddende/stående mellem to runesten foran Danevirkes Valdemarsmur og foran et kort over Sønderjylland, hvor navnet "Sønderjylland" er erstatet af to sorte streger. Grunden hertil er, at brugen af navnet "Sønderjylland" blev forbudt af de tyske myndigheder i 1895. Pigernes folkedragter repræsenterede både det østlige og det vestlige Sønderjylland samt Nord- og Sydslesvig. Tegneren er ukendt.

Wikipedia. Public Domain.

Nationalt symbol med to piger iført egnsdragter fra henholdsvis Als og Før. Symbolet var inspireret af et digt af Holger Drachmann og blev skabt af en københavnsk forlægger i 1879 som et vægbillede. Det vandt hurtigt stor udbredelse i talrige varianter i både Danmark og Sønderjylland. Billedet blev gengivet på bagsiden af Sprogforeningens Almanak, landsdelens mest udbredte folkelige læsning, og det kom til at pryde alt fra kaffekopper, fade og hovedtørklæder til porcelænspiber og cigarkasser. De to piger udstråler ingen kampvilje, men snarere stille sorg over at leve under tysk styre samt trofasthed over for Sønderjylland og danskhed. Herved har billedet rummet et budskab, som mange har kunnet forbinde sig med. 

Det tilsvarende tyske regionale symbol var et billede med de slesvig-holstenske dobbeltege.

Af Inge Adriansen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Litteratur: Inge Adriansen: De sønderjydske Piger - fra forlæggerprofil til folkeeje, i: Sønderjyske Årbøger 1988.