M. Gjermansens redegørelse om indsatsen ved Lundtoftbjerg 9. april 1940
Ved den tyske besættelse af Danmark den 9. april 1940 gik tyske tropper over grænsen kl. 4,15 om morgenen. Fra Søgårdlejren samt kasernerne i Tønder og Haderslev blev helt underlegne styrker – på motorcykler og cykler – sendt ud for at bremse den tyske invasion.
Her følger uddrag af løjtnant M. Gjermansens redegørelse om cyklistdelingens indsats ved Lundtoftbjerg, der er en lille bakketop syd for landsbyen Lundtoft mellem Kruså og Aabenraa. Kampen gik i gang kl. 4.50 og var det første sammenstød mellem tyske og danske soldater.
Delingen blev Klokken ca. 4,30 alarmeret i Præstegaarden ved Kliplev med Ordre til at køre ud i Stillinger, som Kompagniet har indøvet. Delingen Omraade ligger ca. 500 m Syd for Lundtoftbjerg.
Øjeblikkelig da Delingen blev alarmeret, gav jeg Ordre til at formere en Forpatrouille, som Fører Korporal Thomsen, med Marchvej Kliplev-Søgaard-Lundtoftbjerg.
Paa Vejen fra Kliplev mod Søgaard hørtes der kraftig Skydning i Retning af Lundtoftbjerg, da jeg passerede Søgaard, mødte jeg flere Motorcykler af Afværgekompagniet, og senere standsede Premierløjtnant Bernhoft, som kom kørende i en Sidevogn, og fortalte, at Maskinkanonerne havde trukket sig tilbage, fordi Fjenden havde udlagt Røg (Hønsehuset paa Lundtoftbjerg brændte), og de intet kunde se, og de frygtede, at deres højre Fløj vilde blive omgaaet. Da jeg havde faaet den Melding, standsede jeg Delingen ved Viadukten over Jernbanen Lundtoft-Kliplev og satte 1. Gruppe i Stilling paa Viadukten og dernæst 2 Grupper i Stilling til venstre for Vejen, Mellemrum 100 m. Samtidig faar jeg Øje paa flere Panservogne ude ved Lundtoftbjerg. Terrainet foran mig egner sig dog ikke til Forsvar, hvorefter jeg beordrer de 2 Grupper til at trække sig tilbage til nogle Bakker ca. 800 m bagude, og første Gruppe skal foreløbig blive liggende, indtil den enten fortrænges eller faar en Ordre fra mig. Imidlertid bliver denne Gruppe kraftig beskudt, men besvarer Ilden kraftigt og trækker sig ned langs Dæmningen og besvarer Ilden derfra. De to andre Grupper fortsætter Tilbagegangen vigende ud fra Vejen, ret kraftigt beskudt af Panservognenes Maskingeværer og Maskinkanoner, samtidig blev vi beskudt af en lavtgaaende Jagermaskine.
Delingen var fuldstændig isoleret og uden Dækningsmidler af nogen Art, og dens cykler stod langs Vejen fremme ved Viadukten.
Senere faar jeg trukket nok en Gruppe hen til det Hus, hvor 3. Gruppe ligger, men forøvrigt forholder vi os i Ro for at undgaa at blive taget til Fange, og i Haab om muligt senere at slippe Nord paa.
En Mand, nemlig 72/39 Karl Gunner Jørgensen1, faldt som Følge af et Skud i Brystet og blev fundet af nogle civile Personer, som bragte ham under Tag.
En Korporal og fire menige blev taget til Fange, men senere løsladt, paa Grund af at Fjendtlighederne blev indstillet.
Gjermansen
Ordforklaringer:
(1)Carl Gunnar Jørgensen (1917-1940)
Kildehenvisning:
9. April skildret i Breve fra danske Soldater, samlet og udgivet af Arne Stevns. Steen Hasselbalchs Forlag 1940, s. 92-93.