Gå til leksikonoversigt

Borgerforeningen, Holm 17 i Flensborg

Begreber

Borgerforeningens bygning, der oprindelig bestod af to huse, fik sit nuværende udseende i 1700-tallet. Den har tjent som dansk postgård og som bolig for byens danske overpræsidenter indtil 1864. Siden 1844 har bygningen uafbrudt fungeret som ramme for dansk foreningsarbejde, da bygningen blev erhvervet af den selskabelige forening Borgerforeningen, der var blevet oprettet i 1835. I forbindelse med erhvervelsen opførtes efter tegninger af bygningsinspektør Tilemann fra København en toetagers tværbygning, der bl.a. rummede en stor balsal, der senere kom til at hedde Kongesalen. Salen udstyredes i 1868 med scene og blev i mange år hjemsted for det danske amatørteaterarbejde. Efter 1873 blev Kongesalen også anvendt til foredrag i den nystartede "Foredragsforeningen". Det lykkedes, på trods af et forbud i 1872 om afholdelse af politiske møder, at opretholde et udbrudt dansk foreningsarbejde.

Under krigen i 1864 blev bygningen også brugt som lazaret for de sårede. Under 1. Verdenskrig blev en del af bygningen brugt af Røde Kors til nødindkvarteringer, men op mod afstemningen afholdtes her også en række valgmøder. I 1973 blev baghuset restaureret og i 1983 sidebygningerne. 

Bygningen er fredet og ejes stadig af Borgerforeningen. Det fungerer i dag som restauration, Restaurant Borgerforeningen Flensborg, og som mødested for det danske mindretal.