Gå til leksikonoversigt

Gråstenæblet

Begreber

Æblet, der også kaldes gravensten, blev i 2005 udpeget som Danmarks nationalæble af de danske æbleavlere. Det er berømmet for smag, saft og duft. Gråstenæblet, der findes i gule og røde varianter, modner i september og kan gemmes til jul.

Æblet er udviklet i slotshaven ved Gråsten Slot og spredt over Danmark og Nordtyskland i løbet af 1700-tallet som podekviste fra gartner N. Vothmanns Planteskole i Sønderborg. Ifølge traditionen er æblet af sorten ville blanc og kommet til Gråsten som en podekvist, der blev sendt til greve Frederik Ahlefeldt d. Yngre på Gråsten af hans bror Carl, der var på en toårig udenlandsrejse. Æblet skulle stamme fra klosteret L'Abaye de Hautcombe ved Lac du Bourget i hertugdømmet Savoyen.

Hvert år i slutningen af september afholdes der æblefestival på havnen i Gråsten.

Af Inge Adriansen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Litteratur:
Poul Andersen, Graasten – et slot og et sogn, 1986.
Claus Matthiesen, Dansk Frugt samlet, tegnet og beskrevet, 1913-24.

Gråstenæblet.

Gråstenæblet.

Sønderborg Kommune. Foto: Kim Toft Jørgensen.