Østergård
Område beliggende mellem Bevtoft og Toftlund med arkæologisk undersøgte bopladser fra flere perioder af oldtiden. Det ca. 11 hektar store område blev udgravet i perioden 1995-2001. Væsentligst er fundet af en enkeltliggende gård fra den sene vikingetid, der i løbet af et par århundreder udviklede sig til en landsby med syv gårde og tre ubebyggede tofter.
Omkring år 1200 blev landsbyen, der bar navnet Hyrup, flyttet en lille kilometer mod vest, hvor den endnu ligger. Undersøgelser tyder på, at det antal gårde, landsbyen havde, da den blev flyttet, var det samme antal gårde, den havde ved udskiftningen i 1700-tallets slutning. I en af gårdenes hovedbygninger fandt man en nedgravet skat, der bestod af to dragtspænder. De er udført i fornemt filigranarbejde i henholdsvis guld og sølv med indlagte bjergkrystaller. Guldsmykket er unikt og må være fremstillet i et guldsmedeværksted med tilknytning til det tysk-romerske kejserhof. Her blev lignende smykker produceret omkring midten af 1000-tallet. Skatten er formentlig nedgravet i løbet af 1100-tallet.
Af Anne Birgitte Sørensen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Litteratur: Anne Birgitte Sørensen: Østergård – vikingetid og middelalder. 2011.
Dragtspænde af guld i filigran med bjergkrystal og indlagt emalje.
Nationalmuseet. Foto: Søren Greve.