Gå til leksikonoversigt

Radio Syd

Begreber

Regionalradio for Sønderjylland og det sydlige Jylland. Tysk fjernsyn og radios stigende popularitet i Sønderjylland i 1950’erne førte til, at landsarkivar Peter Kristian Iversen og amtskontorchef Jes Peter Caspersen i januar 1959 fremsatte ønske over for Danmarks Radio om oprettelse af regionalradio i Danmark, ikke mindst i Syd- og Sønderjylland, for derved at styrke det danske kulturtilbud i grænselandet. Radioens dækningsområde overskred bevidst Kongeåen for derved at bidrage til grænselandets integration i Danmark. Den fik samtidig en særlig forpligtelse over for det danske mindretal i Sydslesvig. Den 1. april 1960 startede udsendelserne med redaktør Bjørn Svensson som programchef og en enkelt medarbejder.

Det første år var der en halv times udsendelse mandag aften, i 1961-1962 udvidet til 3 kvarter. Dette initiativ blev model for regionalradio i Danmark. Lyttertallene var store, medarbejdertallet steg, og i 1966 blev en ny radio- og fjernsynsbygning i Aabenraa indviet (moderniseret til digitalt mediehus 1996-1998). I 1972 gav Radiorådet tilladelse til at sende fem gange mandag-fredag fra kl. 17.30 med udsendelser af typisk en halv til en hel times varighed. I 1975 kom morgennyhederne til. I 1980’erne blev det muligt at producere længere udsendelser med ofte kulturelt og historisk indhold. Blandt de mest populære programmer var "Grænseland" med Flemming Nielsen som vært. Gennem 1980-90’erne blev sendetiden gradvist udvidet. Radio Syd hedder nu officielt DR P4 Syd, men er kendt under det oprindelige navn.

Af René Rasmussen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Litteratur: Bjørn Svensson: Bataljer med bid og baggrund. 2010. Jes P. Caspersen: Sådan var det, 1990.