Gå til leksikonoversigt

Ribe Domkirke

Steder
Ribe Domkirke. Østpartiet domineres af de lyse tufstensbeklædning, mod nord er sideskibene bygget af røde teglsten.

Ribe Domkirke. Østpartiet domineres af de lyse tufstensbeklædning, mod nord er sideskibene bygget af røde teglsten.

Foto: Stefan Stamp for Realdania By og Byg.

Ribe Domkirke, Vor Frue Kirke, er Danmarks ældste domkirke. Byggeriet af den nuværende kirke blev påbegyndt ca. 1175, og kirken stod færdig i midten af 1200-tallet. Den afløste en ældre stenkirke på stedet. Kirkens arkitektur og materiale er inspireret af det samtidige kirkebyggeri omkring Rhinen, og til opførelsen af kirken er der bl.a. benyttet tufsten fra Rhinområdet. Ribe Domkirke har tre tårne: Borgertårnet, Mariatårnet og Rytterspiret. Det største tårn, Borgertårnet, opført i røde munkesten, er fra 1300-tallet og blev opført på fundamentet af det oprindelige nordvesttårn, som styrtede ned i 1283. Borgerttårnet er 50 m højt og har fungeret som vagttårn. I 1400-tallet blev en række kapeller på hver side af kirken ombygget til sideskibe, så kirken kom til at fremtræde femskibet. 

Kun få middelalderlige genstande er bevaret. Kathovedet, et dørgreb i bronze på kirkens syddør, er fra 1200-tallet. Over Kathoveddøren er der indhugget to unikke relieffer.  Det ældste relief er placeret i et rundbuefelt lige over døren og forestiller Korsnedtagelsen. Det er fra slutningen af 1100-tallet og er et af de største eksisterende romanske granitrelieffer i Danmark. Oven over dette relief er der ca. 50 år senere indhugget et trekantet sandstensrelief, som forestiller Det Himmelske Jerusalem. Selve døren er udsmykket af billedhuggeren Anne Marie Carl Nielsen (1863-1945) og blev opsat i forbindelse med genindvielsen af kirken i 1904 efter en omfattende restaurering. Under denne restaurering blev Mariatårnet, som blev nedbrudt 1700-tallet, genopført.

I årene 1983-1988 blev kirkens apsis udsmykket med kalkmalerier, freskoer og glasmosaikker udført af COBRA-kunstneren Carl-Henning Pedersen (1913-2007).

To konger, Erik Emune og Christoffer 1., er begravet i kirken. Derudover er biskopperne Hans Tausen (1494-1561) og Hans Adolph Brorson gravlagt i kirken.